Katolička Dalmacija 727

Preminuo don Ante Skračić, svećenik Šibenske biskupije, pokop u Murteru

Preminuo don Ante Skračić, svećenik Šibenske biskupije, pokop u Murteru
Don Ante Skračić (desno) s biskupom Rogićem primio je predstavnike inicijative '40 dana za život'

Svećenik Šibenske biskupije don Ante Skračić preminuo je u ponedjeljak 8. listopada. Sprovodni obredi i zadušnica bit će u srijedu 10. listopada, u 16 sati u župnoj crkvi svetog Mihovila u Murteru. Nakon obreda pokop je na groblju Gospe od Gradine.

Don Ante Skračić rodio se u Murteru 3. ožujka 1933. Osnovnu školu počeo u rodnom mjestu. Zbog ratnih neprilika 1942. s roditeljima polazi u Zagreb. 1944. upisuje I. razred gimnazije u Dominikanskoj klasičnoj gimnaziji. 1945. vraća se u Murter. Školovanje nastavlja na Državnoj gimnaziji u Šibeniku, a stanuje u Sjemeništu.

Teološki studij pohađa u Đakovu od 1952. Biskup Ćiril Banić 1957. redi ga za svećenika. Još jednu školsku godinu nastavlja školovanje i pomaže u pastoralu. Župnikom Žirja i Kaprija imenovan je 1958. Spomenuta dva otoka bila su bez župnika od rata, a župne kuće zauzete. Tako u početku stanuje kod svojih u Murteru. Na jesen uspijeva zauzeti jednu sobu u Žirju i tamo se nastaniti. Tek njegov nasljednik uspio je osloboditi obje kuće. Potom 1960. prelazi u Tribunj, gdje doživljava Koncil. 

1969. imenovan je župnikom Zablaća. 1970. prelazi u Raslinu. 1971. preuzima upravu Biskupijskoga pastoralnoga centra u Šibeniku. Biskup Arnerić bio je zamislio tu ustanovu kao pokretača duhovne obnove. Na toj dužnosti brine se za svećeničke sastanke i ima pred očima duhovnu obnovu Biskupije. Uz to i nadalje upravlja župom Raslina.

1979. polazi na studij u Rim. Upisuje crkvenu povijest na Gregorijani, a stanuje u Zavodu sv. Jeronima. Radnju za licencijat piše o biskupu Mileti. 1982. imenovan je suradnikom župnika u katedrali u Šibeniku, a prema potrebi privremeno poslužuje i druge župe. 1992. imenovan je župnikom Murtera, a 2003. kancelarom u Biskupskom ordinarijatu u Šibeniku.

U svom radu posebnu pažnju posvećivao je pastoralu obitelji. Puno puta sudjelovao je na Obiteljskoj ljetnoj školi i drugim susretima. Bio je član Vijeća za obitelj Biskupske konferencije i pročelnik Vijeća za obitelj u Biskupiji.

Sudionik je brojnih stručnih skupova i znastvenih simpozija. Don Ante zahvaljuje Bogu što je imao prilike upoznati crkvene pokrete. U njima je vidio Božji dar našem vremenu, a za sebe veliko duhovno obogaćenje.

misija / šibenska biskupija