Katolička Dalmacija 1888

Dvije nove novakinje dominikanke u Kongregaciji Svetih anđela čuvara

Dvije nove novakinje dominikanke u Kongregaciji Svetih anđela čuvara
One su izrazile želju nasljedovati Krista u zajednici sestara dominikanki

Na svetkovinu Anđela čuvara, zaštitnika Kongregacije sestara dominikanki, dvije su postulantice, zvane u svijetu Karmela Šagud i Zorana Kadić, primile redovničko odijelo i započele svoj novicijat, s novim imenima sestra Brigita i sestra Zorana. 

Izrazile su želju nasljedovati Krista u zajednici sestara dominikanki, te su primile znakove pripadnosti toj zajednici: odijelo, Konstitucije i krunicu. A da su odlučile uzeti križ i slijediti Krista Raspetoga izrazile su simboličkim odabirom trnove krune.

Obred primanja redovničkog odijela prethodio je euharistijskom slavlju koje je predslavio prior dubrovačkog samostana fr. Tomislav Kraljević u koncelebraciji sa svećenicima Korčule i Pelješca. Slavlju su nazočile obitelji i rodbina novakinja, te prijatelji zajednice sestara. Tijekom euharistijskog slavlja privremene redovničke zavjete na godinu dana obnovile su s. Jana Dražić, s. Manes Puškarić i s. Emanuela Rašić.

Fr. Tomislav Kraljević u prigodnoj je propovijedi rekao kako su anđeli danas, nažalost, nedovoljno poznati ljudima ili prikazani drugačijima od svoje prave naravi. Iako posjeduju karakteristike koje bi se modernom čovjeku mogle svidjeti, primjerice inteligenciju, istovremeno su kao čisto duhovna, bestjelesna bića, ljudima današnjice daleki jer se ne mogu vidjeti i opipati. 

Bog nam ih je dao kao čuvare, iako suvremeni čovjek često u svojoj borbi za samostalost i autonomiju ne želi da ga netko čuva. No, oni su ipak s nama, da nas usmjeravaju i odvraćaju od zla, da nas vode prema braći i sestrama kako bismo i mi drugima bili anđeli čuvari. Podsjetio je kako sestre koje obnavljaju zavjete izriču svoj „da“, koji smo pozvani izgovarati cijeloga života. Iako ljudski, ovaj se „da“ povezuje s božanskim, s onim Kristovim na križu. Sestrama je poželio da njihov „da“ bude poput Kristovog, potpuno predanje Božjoj volji, iz ljubavi prema Bogu i bližnjima.

Misija / s. Blaženka Rudić