Katolička Dalmacija 918

Klanjanje i molitva za obitelji i za plodove nacionalnog susreta obitelji

Klanjanje i molitva za obitelji i za plodove nacionalnog susreta obitelji
Nakon mise nadbiskup Barišić je u ckrvi na Pujankama predvodio i klanjanje pred Presvetim

Uoči velikoga vjerskog i nacionalnog događaja - Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, u četvrtak 13. rujna u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije upriličeno je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Molilo se za sve naše obitelji i za plodove Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić pohodio je župu sv. Pavla apostola na Pujankama u Splitu. U koncelebraciji sa župnikom don Božom Renjićem predvodio je euharistijsko slavlje. Istaknuo je kako se „nada da će nas Susret obitelji, kao i trogodišnja priprava koja je za nama, osnažiti kako bi osobno i u obitelji još snažnije svjedočili ono čime smo obilježeni – ljubavlju". 

Nakon mise nadbiskup je predvodio i klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom uz prigodne meditacije o sakramentu braka i o obitelji. Brojni okupljeni vjernici molili su za uspjeh Susreta i za blagoslov očeva i majki te svih obitelji.

U župnoj crkvi Gospe od Siti u Strožancu kraj Splita klanjanje je predvodio župnik don Ante Vranković. „Molimo da naše obitelji budu na okupu, da kršćanske obitelj budu nositeljice nade i svjedoci budućnosti u svijetu. Molimo da u kršćanskoj obitelji bude ljubav, poštovanje, povjerenje, poslušnost, požrtvovnost djece prema svojim roditeljima, ali i roditelja prema svojoj djeci jer to čini nezamjenjiv doprinos izgradnji kršćanske obitelji", kazao je. Za vrijeme klanjanja djeca u prostorima župe crtala su crteže na temu obitelji te su poslije klanjanja svoje crteže zajedno s roditeljima izložila na posebni pano pored oltara.

U župnoj crkvi Sv. Mihovila ark. na splitskom Kamenu klanjanje je predvodio župnik o. Anto Knežević koji je potaknuo vjernike da im taj susret bude poticaj za obnovu bračne i obiteljske vjernosti i novog prepoznavanja mjesta i uloge braka kao temeljne stanice društva.

„Poslije Susreta u Solinu nadajmo se i molimo Gospodina da naša svijest o važnosti obitelji poraste kako bi iz te svijesti proizašla i potreba za obnovom saveza s Gospodinom. Nadamo se da će ovaj susret svima ostati u sjećanju kao i onaj veliki povijesni iz 1976. godine kada smo u Solinu obilježili „13 stoljeća kršćanstva u Hrvata". U toj župi već 15 godina djeluje obiteljska zajednica, a cjelonoćna klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom su svakog četvrtka u tjednu.

misija / nadbiskupija-split