Katolička Dalmacija 608

Sastav Transacustic na splitskom Sustipanu nagrađen velikim pljeskom

Sastav Transacustic na splitskom Sustipanu nagrađen velikim pljeskom
„Transacustic" u sastavu: Iva Ivković Ivanišević (vokal) i Joško Tomić (gitara) te Ivan Ivanišević

U sklopu sedmodnevnog programa Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji srijeda je bila posvećena kulturi. U suradnji s gradom Splitom u splitskom Kazalištu lutaka za svu je djecu izvedena predstava "Ružno pače".

Predstavu su gledali djeca iz Dječjeg doma Maestral, Centra za socijalnu skrb, Dječjeg Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije te Udruge 4+ Cetinskog kraja. Polusatna je predstava razveselila mališane koji su pažljivo pratili predstavu i sudjelovali u njoj pjevanjem, pljeskanjem i imitacijom životinja. 

„Djeca su mogla istovremeno slušati predstavu, glumce kako prepričavaju priču, slušati glazbu i gledati projekciju na grafoskopu s posebnim efektima“ kazala je majka Livija Rogulj koja je na predstavu stigla s četvero djece.

Ivan Medić, glumac Gradskog kazališta lutaka Split, istaknuo je kako se radi o kultnoj priči Hansa Christiana Andersena. On ju je pisao kao svoju autobiografiju. Djeca su mogla naučiti da bez obzira kakav se izlegao uvijek možeš sve postići. Samo trebaš biti ustrajan i hrabar.

„Sretna sam što je došlo do suradnje sa Splitsko-makarskom nadbiskupijom. Rado smo se odazvali i sretna sam što je ovako uspješno bilo večeras i što su djeca uživala u ovoj bezvremenskoj priči“, zaključila je Marija Tudor, ravnateljica Gradskog kazališta Lutaka.

U večernjim satima na splitskom Sustipanu, u suradnji s gradom Kaštela i njihovom Turističkom zajednicom, upriličena je predstava o renesansnoj ljubavnoj priči o hrvatskome Romeu i Juliji - „Legenda o Miljenku i Dobrili". Nakon recitala „Duša Hrvata" u izvedbi Mladenke Gruice, za glazbeni ugođaj večeri pobrinuo se sastav „Transacustic": Iva Ivković Ivanišević (vokal) i Joško Tomić (gitara) te Ivan Ivanišević (kompozitor, tekstopisac i instrumentalist). Diva Radojka Šverko odustala je od nastupa zbog bolesti.

Programu su nazočili splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara i kaštelanski gradonačelnik Denis Ivanović.

„Legenda o Miljenku i Dobrili" priča je o dvoje mladih iz plemićkih obitelji Vitturi i Rušinić. Svađa njihovih roditelja stajala je na putu njihovoj ljubavi. Uprizorenje priče o Miljenku i Dobrili napravljeno je prema djelu Marka Kažotića i scenariju Dinka Morovića, a prilagodbu i režiju potpisuje Mladenka Gruica. 

Poštujući Morovićev stil pisanja i želju da u ljubavnu priču ukomponira i istinit povijesni trenutak, redateljica stavlja naglasak na kaštelanski puk i tradiciju, klasnu razliku kmetova i plemića te prkos i ponos malog čovjeka koji ne bježi od tegoba života, ali i ne dopušta da ga se gazi. No, paralelno neizostavno uzdiže nevinu ljepotu ljubavi dvoje mladih koje su utjelovili mladi glumci Ana Perković i Pere Eranović. 

Redateljica Gruica kroz priču provlači i elemente običajne baštine Kaštela, prikazuje tadašnju kaštelansku svakodnevnicu, evocira glazbenu i plesnu tradiciju toga doba. U tome su joj pomogli svojim angažmanom: KUD Ante Zaninović, KUD Karol Wojtyla, Kliški uskoci i članovi KUU sv. Kliment – Sitno Gornje. Na pozornici je zablistalo više od 50 glumaca, koji su od publike nagrađeni glasnim i dugim pljeskom. Svi sudionici predstave odrekli su se honorara kako bi pridonijeli uspjehu humanitarne akcije „Obitelji za najmanje".

U drugom dijelu programa „Transacustic" je izveo pet pjesama „Ljubim te do bola", „Tajna dvaju svjetova", „Da sam ja netko", „Cili njen" i „Vjeruj u ljubav", za što su nagrađeni velikim pljeskom.

Svim izvođačima na kraju programa, koji je moderirala Silvana Burilović Crnov, zahvalio je nadbiskup Barišić: „Dragi večerašnji izvođači, vaš nesebični doprinos programu susreta obitelji je zapravo vaš dar za naše obitelji. Svojim nastupom ste obogatili ne samo dan, nego i živote svima nazočnima, ali i onima kojima će oni prenijeti glas o ovoj večeri. K tome, vašim nastupom ste pomogli i humanitarnu akciju 'Obitelji za najmanje' kojom želimo pomoći kupnju endoskopskog stupa za operacije novorođenčadi i djece za Kliniku za dječju kirurgiju splitskog KBC-a. 

Hvala županu, hvala gradonačelnicima Splita i Kaštela, i svim njihovim suradnicima što su nam pomogli oko večerašnje izvedbe, ali i što nas ljubazno domaćinski prate kroz program Trećega nacionalnog susreta obitelji". Nadbiskup je pozvao nazočne da pomognu humanitarnu akciju (doniranjem na donacijskim štandovima, putem poziva na broj telefona 060 9000, ili uplatom na žiro račun) te da sudjeluju u događanjima ovoga tjedna sa središnjom proslavom u nedjelju 16. rujna na Gospinu Otoku u Solinu.

misija / nadbiskupija-split