Katolička Dalmacija 836

Misa zaziva Duha Svetoga u Nadbiskupijskoj gimnaziji u Splitu

Misa zaziva Duha Svetoga u Nadbiskupijskoj gimnaziji u Splitu
U novu su školsku godinu u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji upisana ukupno 162 učenika

U povodu početka nove školske godine u ponedjeljak, 10. rujna u sjemenišnoj kapeli Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Nediljko Ante Ančić predvodio je euharistijsko slavlje za učenike i sve djelatnike Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić" i Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu. 

Koncelebrirali su ravnatelj gimnazije don Josip Dukić, prefekt sjemeništa don Vedran Torić, a svečano je bogoslužje svojim pjevanjem uveličao mješoviti zbor Nadbiskupijske klasične gimnazije pod ravnanjem s. Lidije Matijević.

Na početku je nazočne je pozdravio ravnatelj Dukić, na poseban način učenike prve godine, zaželjevši im da se što prije uklope u školski program i školu dožive svojom školom. Istaknuo je njezinu katoličku oznaku, što znači da je u središtu duhovne formacije Isus Krist. Pozvao ih je da uz pomoć Duha Svetoga otkrivaju puninu života. Zaželio je dobrodošlicu i dobar početak nove školske godine i novoj članici školske zajednice vjeroučiteljici s. Stelli Mijić.

Mons. Ančić pridružio se izrečenoj dobrodošlici učenicima, za koje kako je rekao s početkom nove akademske godine započinje novi školski ritam. Potaknuo ih je da ozbiljno i svjesno pristupe početku školske godine jer, kako je rekao, dobro rasporediti vrijeme za obveze je dobar početak i polovica učinjenog posla."

Na tom putu stjecanja znanja ukazao je na značajnu uloga roditelja i nastavnika koji će im pomoći u širenju njihovih obzora znanja i stjecanja novih spoznaja i umijeća kako bi mogli što bolje razviti svoje sposobnosti. Međutim, „škola i nastavnici ne prenose samo znanje jer to bi bilo premalo. Mladom čovjeku jednako su potrebne životne orijentacije kako bi našao smisao. 

Znanje bez vjere je oholo i napuhano, a vjera oplemenjuje i usmjeruje čovjeka k pravom cilju", kazao je don Ante i dodao kako katolička škola i svi njezini djelatnici žele svjedočiti duhovne vrijednosti kao temelj kršćanske vjere, kao što su međusobno uvažavanje, vjera i ljubav prema Bogu i bližnjemu, solidarnost prema potrebitom, odgovornost za opće dobro. Istaknuo je kako je temeljna kršćanska poruka „da je Krist spasitelj i osloboditelj čovjeka i da samo u njem možemo naći odgovore na osnovna naša životna pitanja."

Tumačeći tekst iz Matejeva Evanđelja o Kristovim riječima i talentima kazao je kako nas te riječi podsjećaju na odgovornost koju imamo za sve ono što u sebi nosimo i moramo razvijati. „Svatko je od nas u različitim mjerama dobio sposobnosti, sklonosti, darove od Boga i nitko nije ostao praznih ruku, no Božji darovi", naglasio je „nisu proizvod nego tek sjeme. Naša zadaća je usavršiti darove koje smo dobili vježbom, upornošću i učenjem". 

Učenici i profesori koji čine gimnazijsku zajednicu upućeni su i odgovorni jedni na druge zato, istaknuo je. „Nastojmo što bolje međusobno surađivati na dobro pojedinaca i škole kao cjeline. Slušajući Kristovu riječ i slavljenjem euharistije Krist je s nama i zato početak školske godine započeo je misnim slavljem. S njom želimo ići kroz život da nas on ohrabruje i vodi", rekao je na kraju don Nediljko Ante Ančić.

U novu su školsku godinu u Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu upisana ukupno 162 učenika, od toga u prvi razred 40 učenika i 14 sjemeništaraca iz Splitsko-makarske nadbiskupije, Šibenske biskupije i Dubrovačke biskupije. U školi je zaposleno 30 djelatnika od čega 22 profesora.

Misija / Zdravka Andrijašević