Katolička Dalmacija 418

Biskup Uzinić u Dubrovniku na domjenku za židovsku Novu godinu

Biskup Uzinić u Dubrovniku na domjenku za židovsku Novu godinu
S domjenka u prostorijama Židovske općine u Dubrovniku priređenom u povodu 5779. Roš Hašane

Dubrovački biskup Mate Uzinić sudjelovao je u ponedjeljak 10. rujna na domjenku u prostorijama Židovske općine u Dubrovniku priređenom u povodu 5779. židovske Nove godine (Roš Hašane). U pratnji biskupa bio je biskupijski delegat za ekumenizam i međureligijski dijalog don Ivica Pervan.

Pozdravljajući goste iz političkoga, vjerskog, gospodarskog i kulturnog života Dubrovnika, predsjednica Židovske Općine u Dubrovniku Sabrina Horović posebno je pozdravila biskupa Uzinića koji prvi put sudjeluje na proslavi jednog židovskog blagdana. Nazočnima, koji se redovito okupljaju jedni kod drugih na proslavama blagdana, ove godine je detaljnije objasnila značenje puhanja u ovnovski rog (šofar), a jedan primjerak šofara je za ovu prilogu bio izložen da ga svi mogu vidjeti. 

Trubljenje u rog ima više značenja u židovstvu, a među ostalim označava dan na koji je Bog stvorio svijet. Običaj je za Roš Hašana gledati unaprijed, na ono što nas očekuje u novoj godini, kazala je predsjednica Horović, te najavila veliki, dugi i zahtjevni projekt Centra za istraživanje židovske povijesti. Povijest dubrovačkih židova je vrlo bogata i tim projektom bi se omogućilo istraživanje židovskih arhiva istraživačima iz cijelog svijeta. Ovim projektom bi se zaokružila cjelina svega onoga što je urađeno do sada.

Biskup Uzinić je kazao kako prvi put sudjeluje na proslavi blagdana, ali kako ovo nije prvi put da dolazi u ovu zajednicu te je čestitao Novu godinu članovima Židovske općine ali i „svima nama" jer se ovaj blagdan povezuje sa stvaranjem svijeta i čovjeka, pa je to na neki način i godina „svih nas". Istaknuo je važnost traženja onoga što povezuje, a ne onog što dijeli ljude.

Na dan kada se slavi Nova godina važno je primijetiti kako nas je Bog sve stvorio dobre, istaknuo je biskup, a onda smo za svoje grijehe počeli optuživati druge. „Između naših vjerskih zajednica u prošlosti se također događalo puno optuživanja i puno je nevinih stradalo. Zato je važno u ovom trenutku pitati oprost za ono što je bilo u prošlosti, kako bismo doista svi zajednički mogli, a to ste rekli da je ideja Nove godine, pogled usmjeriti prema budućnosti i učiniti da ta budućnost bude bolja. Da pokušamo biti onakvi kakvi smo stvoreni", zaključio je dubrovački biskup.

Čestitajući Novu godinu, dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako se ovim susretima za blagdane vjerskih zajednica u Dubrovniku njeguju dobri odnosi te zahvalio na doprinosu Židovske općine Dubrovniku kao i svim drugim pripadnicima židovstva na onome što pridonose gradu, županiji i cijeloj Hrvatskoj.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić ispričala je gradonačelnika koji nije mogao biti nazočan. Poželjela je obilje zdravlja, uspjeha, sreće te istaknula važnost razumijevanja u međusobnim odnosima i činjenja dobra na dobrobit svih građana Dubrovnika.

Uime Pravoslavne općine u Dubrovniku čestitku je izrekao protojerej stavrofor o. Vladan Perišić, naglasivši važnost ljubavi prema bližnjemu jer ljubav prema Bogu pokazujemo ljubavlju prema bližnjima i nema drugog puta. Ako se prema bližnjem odnosimo neljudski to je siguran znak da ni s Bogom nemamo ništa. To je Isusovo učenje, ali su i židovski rabini isticali kako je ljubav prema bližnjem najviše načelo u Tori.

Lako je voljeti općenito čovječanstvo, a ljubav na koju nas Mojsije ili Isus pozivaju je ljubav koja ima lice, pa i kad ono nije uvijek najugodnije. Ljubav o kojoj govori i Tora i Evanđelje nije prvenstveno emocija nego blagonaklono postupanje prema potrebnome. Bogu činimo dobro isključivo onda kad ljudima činimo dobro, kazao je o. Perišić.

Dubrovački imam Salkan ef. Herić čestitao je također Novu godinu, dodavši kako je ovo svečarski dan u kojem se govore lijepe riječi te pozvao sve da jedni u drugima prepoznaju bližnje. Objasnio je simbolično puhanje u rog u islamu te naglasio važnost toga da riječi čovjeka budu u skladu s njegovim djelima. Ispričao je priču o medu i jedu te poželio svima da im riječi izviru iz iskrenog srca ispunjenog ljubavlju jednih prema drugima, onime što je svima zajedničko, a to je zajednička riječ „ljubi bližnjega svoga".

Domaćini su goste potom počastili, uz ostalo, jabukom i medom, što se tradicionalno jede na Roš Hašanu da bi nova godina bila slatka i bogata.

misija / ika