Katolička Dalmacija 634

Preminuo je dugogodišnji vrgorački župnik fra Ivan Jukić

Preminuo je dugogodišnji vrgorački župnik fra Ivan Jukić
Fra Ivan Jukić, drugi s desna, na predstavljanju svoga Vrgorskog ljetopisa

Nakon kratke i teške bolesti u 71. godini života preminuo je dugogodišnji vrgorački župnik fra Ivan Jukić, dobitnik nagrade Grada Vrgorca za životno djelo i Splitsko-dalmatinske županije za obnovu vjerske i kulturne baštine. 

O radu i djelu ovog vrijednog franjevca mogli bi puno napisati, bio je predan svom poslu i vjeri, a narod ga je volio i cijenio. Nije lako bilo doći u Vrgorac 1991. godine kao svećenik, ali on se i tu brzo uklopio i snašao. Fra Ivan Jukić, rođen je 1947. u imotskom Slivnu, na samoj granici Imotske i Vrgoračke krajine. No, zavolio je Vrgorac kao svoje Slivno, u Tinovu gradu bio je od 1991. do 2003. godine.

I u tom periodu ostavio je veliki i neizbrisiv trag, odlazio je redovito u posjet pripadnicima HV-e na Južno bojište, služio je svetu misu za hrvatske branitelje svakog ponedjeljka, krstio je mnoge Vrgorčane koji nisu primili taj sveti sakrament za vrijeme komunizma. Tijekom 1993. godine utemeljio je Crkveni zbor župe Vrgorac, nedugo nakon toga Obiteljski centar, generacijama Vrgorčana predavao je vjeronauk u školi. 

No, osim duhovne obnove Župe Vrgorac, radio je on i gradio, obnovio je župnu crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu, crkvu Sv. Ante u Kotezima, župni ured, kulu Cukarinovića bega. Poslije odlaska iz Vrgorca bio je župnik u Staševici gdje je obnovio crkvu i zvonik Sv. Staša. 

Prije 14 godina otišao je u mirovinu, živio je u Franjevačkom samostanu u Makarskoj, a pastoralno djelovao u Župi Sv. Luke u Podbablju. Dane u mirovini kratio je pisanjem, tako je napisao nekoliko knjiga: „Zapisi jednog redovnika-kristoljubno domovinske misli“, „O Tinu, Gotovcu, Twaeinu i religijskom fenomenu“, „Vrgorski ljetopis“. 

- Znaš, ja živim u Makarskoj, a prebivalište mi je još u Vrgorcu. To nešto znači, zavolio sam te ljude i kraj - kazao bi fra Ivan kad pričali o nekim stvarima i događajima. 

Posljednji ispraćaj fra Ivana Jukića bit će u utorak 11. rujna u 15 sati u Imotskom, na gradskom groblju. Župa Vrgorac organizira autobus za one koji nemaju prijevoza do Imotskog. Polazak autobusa s vrgoračkog kolodvora najavljen je za 12.45 sati.

MATE PRIMORAC