Katolička Dalmacija 763

Kip svetog Lovre u procesiji u Vrboskoj nosili članovi Bratovštine

Kip svetog Lovre u procesiji u Vrboskoj nosili članovi Bratovštine
U Vrboskoj svečano proslavljena svetkovina zaštitnika svetoga Lovre, đakona i mučenika

U župnoj crkvi u Vrboskoj na otoku Hvaru u petak 10. kolovoza u večernjim satima svečano je proslavljena svetkovina zaštitnika svetoga Lovre, đakona i mučenika. 

U nazočnosti brojnih domaćih vjernika, župljana okolnih župa i turista, koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je ovogodišnji mladomisnik Hvarske biskupije i nedavno imenovani župnik župa Dol i Svirče don Toni Aviani. 

Koncelebriralo je šest svećenika, među kojima je bio župnik Vrboske i Selaca na Hvaru i hvarski dekan don Emil Pavišić, viški dekan i župnik Komiže don Ivica Huljev te postulator kauza beatifikacije blaženog Ivana Merza i sluge Božjega Petra Barbarića isusovac o. Božidar Nagy. Liturgijsko pjevanje predvodili su domaći pjevači pod ravnanjem profesorice Marice Fabrio i uz orguljsku pratnju maestra Slavka Reljića.

Mladomisnik Aviani u propovijedi je istaknuo kako je glavna uloga sv. Lovre kao jednoga od đakona prve Crkve bila pomaganje svećeniku kod euharistije i naviještanje Evanđelja. Sv. Lovro je svoj život stavio u službu drugima, siromašnima, a završio okrutnom mučeničkom smrću koja ima usku povezanost s kršćanskim poslanjem. Bila je to smrt u hladnom, okrutnom i negostoljubivom svijetu. U takvom svijetu Isus dođe, a i danas dolazi k svojima, a njegovi ga ne primiše, istaknuo je propovjednik. 

Upozorio je da se i nama može dogoditi da ostanemo slijepi i zatvoreni za potrebe drugih i drugačijih, premda nedjeljom idemo na misu, hodamo u procesijama i slavimo blagdane. Možemo biti samodostatni u vjeri te ne imati potrebu za drugima i ne vidjeti trag Božjeg prolaska kroz tuđe živote, nikome se ne radovati i ne vidjeti tuđu patnju, tuđe životne okolnosti i njihova lutanja. Možemo biti oni koji ništa ne čine a puno govore, istaknuo je propovjednik, upozorivši kako nas je Bog izabrao da svojim životom svjedočimo Krista.

Na kraju misnog slavlja kroz mjesto je prošla tradicionalna procesija s kipom sv. Lovre kojeg su nosili članovi Bratovštine Čudotvornog svetog Križa, i s moćnikom s kojim je mladomisnik i župnik Aviani blagoslovio nazočne i župu Vrboska.

misija / stipo marčinković