Katolička Dalmacija 1206

POGLEDAJTE VIDEO Tradicionalno hodočašće mladih Gospi Sinjskoj

POGLEDAJTE VIDEO Tradicionalno hodočašće mladih Gospi Sinjskoj
S jednog od ranijih hodočašća mladih iz Solina Gospi Sinjskoj / TOM DUBRAVEC_CROPIX

Uz blagdan Velike Gospe Ured za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije priređuje tradicionalno hodočašće mladih Gospi Sinjskoj, u subotu 11. kolovoza. Okupljanje započinje u Solinu u 19.30 sati sakramentom pomirenja te euharistijskim slavljem koje u 21 sat predvodi splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Potom mladi kreću na put za Sinj.

Iz Ureda mole svećenike, ako su u mogućnosti, da dođu u subotu 11. kolovoza u 19.30 sati na Gospin Otok u Solin, kako bi mogli biti mladima na raspolaganju za svetu ispovijed.
Na putu prema svetištu Gospe Sinjske za sve sudionike hodočašća nudi se osvježenje ispred župne crkve u Dicmu.

U svetištu Gospe Sinjske u osvit nedjeljnoga dana 12. kolovoza za mlade hodočasnike svečano liturgijsko slavlje u 6 sati predvodi generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Miroslav Vidović.

Povodom hodočašća mladih Gospi Sinjskoj dana 11. i 12. kolovoza 2018., te hodočašća uoči blagdana Velike Gospe 14. i 15. kolovoza 2018. i održavanja središnje vjerske svečanosti u Sinju, splitska policija izdala je obavijest za sve koji će pješice do Sinja, ali i za vozače zbog velikog broja ljudi koji će se kretati prometnicama.

"Prema prosudbi i dosadašnjim iskustvima, najveći broj hodočasnika kretati će se iz smjera Splita i Solina, cestama LC 6253 i D1, iz smjera Imotskog cestom D60, kao i iz smjera Vrlike cestom D1, iz smjera Bosne i Hercegovine cestom D219, iz smjera Muća cestom D56 preko Sutine, te iz smjera Šestanovca i Blata na Cetini cestama LC 6150 i ŽC 6260.

Obavještavamo vozače o zabrani prometovanja županijskom cestom ŽC 6253 (stara cesta Solin-Klis) dana 11/12. i 14/15. kolovoza 2018. od 20 sati do potrebe (osim za vozila stanara), te ih upućujemo na korištenje ceste D-1 (brza cesta Solin-Klis-Dugopolje). Svi vozači biti će preusmjeravani na državnu cestu D1 (brza cesta Solin-Klis).

Upozoravamo sve vozače koji će prometovati naprijed navedenim dionicama cesta po kojima će se kretati hodočasnici da voze oprezno i usporeno, da poštuju postavljenu privremenu signalizaciju, te upute i zapovjedi policijskih službenika na terenu.

Upozoravamo sve hodočasnike na općenitu zabranu kretanja pješaka autocestom A1 i dionicom ceste D1 (brza cesta Solin-Križice). Upućujemo hodočasnike da za kretanje koriste isključivo predviđenu trasu kretanja, da se kreću nogostupom ili uz lijevi rub kolnika (iznimno i uz desni rub kolnika, u situacijama kada je to za pješake povoljnije - primjerice u nepreglednom zavoju i sl.), u koloni jedan iza drugog, da koriste baterijske lampe, reflektirajuće prsluke ili narukvice, svjetliju obuću ili odjeću, te da poštuju upute policijskih službenika.

Vozačima u tranzitu sugeriramo da u navedene dane koriste alternativne prometnice, a svim vozačima na dan blagdana Velike Gospe 15. kolovoza 2018. izbjegavaju prometovanje državnom cestom D1 kroz grad Sinj.", stoji u priopćenju Policijske uprave Splitsko-dalmatinske.

misija