Katolička Dalmacija 408

Obnavlja se kapelica svete Jeline čuvarice Starogradskog polja

Obnavlja se kapelica svete Jeline čuvarice Starogradskog polja
Kapela iz 15. stoljeća nalazi se uz put koji iz Staroga Grada vodi prema Dolu

Nakon snimke postojećeg stanja, projekta i troškovnika sanacije kapele svete Jelene (Jeline), koju je izradila splitska tvrtka "Kulić – inženjerski biro", napokon su započeli vidljivi obnoviteljski radovi na ovoj čuvarici Starogradskog polja (Faroske hore).

Obnovu kapelice je financiralo Ministarstvo kulture, a radove izvode djelatnici splitske građevinske tvrtke "Neir", specijalizirane za zahvate na spomenicima kulture. Kapela se nalazi uz put koji iz Staroga Grada vodi prema Dolu, a izgradio ju je nepoznati graditelj u 15. stoljeću i posvetio zaštitnici svih kršćana i arheologa.

U povijesti je sv. Jelena ostala zapisana kao majka cara Konstantina, a svetica je postala kada je, prema legendi, tijekom hodočašća u Jeruzalem pronašla Isusov grob i križ na kojem je bio razapet. 

U tlocrtu, kapelica je jednostavna pravokutna građevina s pokrovom od kamenih ploča. Zanimljivost su dva reljefa uzidana poviše vrata (stilizirani prikaz sv. Jelene Križarice s kraljevskom krunom na glavi i Isusovim križem, te rustični reljef s prikazom medvjeda u hodu).

Ravnatelj Agencije za upravljanje Starogradskim poljem Frančesko Duboković kaže da je obnova potrebna zato što je kapela bila u zaista lošem stanju, kameni krov se počeo urušavati zbog puknuća vanjskih zidova. Ministarstvo je za njezinu obnovu u 2018. odobrilo 100.000 kuna, no taj iznos nije dostatan pa će se radovi obavljati tijekom dvije godine. 

Piše i snimio Mirko CRNČEVIĆ