Katolička Dalmacija 461

Mons. Pavao Banić: Potrebna nam je 'Oluja' demografske obnove

Mons. Pavao Banić: Potrebna nam je 'Oluja' demografske obnove
Središnje misno slavlje u Vidu predvodio je nekadašnji župnik mons. Pavao Banić

U crkvi Gospe Snježne u Vidu u nedjelju 5. kolovoza, na blagdan nebeske zaštitnice slavljene su tri mise, u ranim jutarnjim satima hodočasnička, potom misa za pokojne branitelje, i središnje misno slavlje koje je predvodio nekadašnji župnik mons. Pavao Banić, župnik konkatedralne župe sv. Marka evanđeliste u Makarskoj, makarski dekan i kanonik Prvostolnog metropolitanskog kaptola u Splitu. 

U koncelebraciji su uz župnika don Milivoja Čalu bili domaći svećenici don Nedjeljko i don Ivan Kešina i don Jurica Petković. Misnom slavlju prethodila je procesija sa Gospinim kipom kojega su nosile djevojke lokalnog Kulturno umjetničkog društva.

Zahvalan i sretan, što je nakon dugo godina na ovaj blagdan predvoditelj misnoga slavlja, don Pavao je naglasio sa koliko je ljubavi u teškim uvjetima građeno ovo svetište, što je dokaz da ovdje odanost i pobožnost Blaženoj Djevici Mariji nije posustala. Slaveći još jednu svetkovinu, koja je na poseban način značajna za naš Hrvatski narod - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, zahvalnost ide najprije moliteljici Blaženoj Djevici Mariji, a lik koji častimo uzet je iz katedrale Hrvatskih vladara u Kninu gdje Gospa moli uzdignutih ruku prema nama. Ovaj lik govori da nas Gospa nije zaboravila, a i mi nju, jer je taj lik prošao sva njezina svetišta u Hrvatskoj, a i u misijama gdje se Hrvati okupljaju i iskazuju joj štovanje.

Mons. Banić, istaknuo je kako nas je Marija u ratu tako ujedinila, te mu je i danas čudno kako su vojnici na ratište nosili njezinu krunicu, a da neki nisu uopće znali izmoliti niti jednu jedinu molitvicu. Dugujemo i njima zahvalnost, kako poginulima - za njih molimo, tako i živima - dužni smo odati priznanje. Mnogi su se tada branitelji krstili, mnogi su počeli razmišljati o vjeri, svakako Gospa nikoga nije ostavila ravnodušnim. 

Iza Domovinskog rata smo se bili malo opustili, čudili smo se kako je narod najveće vrijednosti koje smo bili postigli, a za čim su čeznuli naši pradjedovi od doseljenja na ove prostore - da dobiju svoju državu, a mi smo te vrijednosti bili tako lako zaboravili. Trgnuli smo se posebno iza tragičnog događaja u Haagu, kada je izricana presuda šestorici hrvatskih generala branitelja. Ta presuda ostat će zabilježena u analima svjetskih sudovanja ma koliko je netko želio obezvrijediti. Nama je ova presuda bila pozitivan šok u razmišljanju i ljubavi prema Domovini. 

Tko je mogao vjerovati, nastavio je mons. Banić, da će nas onako iskreno ujediniti svjetsko nogometno prvenstvo, ali to je znak da ljubavi ima, samo je treba na pravi način otkriti. Čitav svijet je vidio i pratio zahvalnost Bogu a to je štovanje vjere koja je u srcima naših momaka, ljubav prema Domovini, koja se očitovala iza svake pobjede,međusobna ljubav igrača koji se nisu dijelili na pokrajine, nego kao braća zahvaljivali Bogu što su mogli učiniti nešto za svoju Domovinu. To nam daje nadu u bolju budućnost naše drage i lijepe zemlje. 

Potrebna nam je još jedna „Oluja“, „Oluja“ demografske obnove, jer kao narod izumiremo; ako gledamo brojke, ovdje bi za pedeset godina trebali stanovati neki drugi narodi. Ako ljubimo svoju Domovinu, „Oluja“ se treba dogoditi i rješavati sve probleme koji su mnogobrojni, ali ne nerješivi. Domovinska obnova je temeljna duhovna i društvena i državna vrijednost koju trebamo promicati, braniti i sačuvati. 

Osnovna stvar je ne iseljavati, ne bježati od problema, nego, kako smo znali braniti teritorij, tako i sada trebamo znati upotrijebiti svoju pamet, iskoristiti prirodna bogatstva koja nam je dragi Bog podario. Puno puta smo u povijesti bili i u težim situacijama ali uz pomoć Božju i nebeske majke uvijek smo se održali. Obnovimo vjeru i budućnost je zagarantirana, poručio je vjernicima mons. Banić.

Misno slavlje animirali su pučki pjevači i župni zbor koje vodi Anita Cuca Bebić a na misi za pokojne branitelje pjevao je zbor mladih.

misija / antonija menalo