Katolička Dalmacija 178

Svećenici Splitske metropolije na obrazovnom skupu na Badiji

Svećenici Splitske metropolije na obrazovnom skupu na Badiji
Svećenici Splitske metropolije predvođeni nad/biskupima na permanentnom obrazovanju na otočiću Badiji

Stručni skup permanentnog obrazovanja mlađih svećenika zaređenih u posljednjih deset godina iz biskupija Splitske metropolije i Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja održan je od 2. do 5. srpnja u Franjevačkom samostanu na otočiću Badiji pokraj Korčule.

Sudjelovalo je 40-ak mlađih svećenika iz Splitsko-makarske nadbiskupije, Hvarske biskupije, Dubrovačke biskupije i Šibenske biskupije te mlađi svećenici franjevci iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Na stručnom skupu sudjelovali su i splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, biskupi dubrovački Mate Uzinić i hvarski Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić te pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije Nediljko Ante Ančić, koji je bio i koordinator susreta.

Stručni skup permanentnoga obrazovanja sastojao se od niza predavanja o temi Nedjelje – dana Gospodnjeg. Predavanje „Nedjelja u pastoralu i liturgiji Crkve" održao je prof. dr. don Ivica Žižić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Splitu. Govoreći o današnjoj krizi nedjelje i nedostatku vremena kod suvremenog čovjeka, dr. Žižić naglasio je da je nedjelja u službi izgrađivanja čovjekove humanosti i zajedništva.

Potaknuo je mlađe svećenike da u sredinama u kojima djeluju uvijek iznova pokušavaju učiniti nedjelju i blagdane uistinu slavljima i mjestima susreta čovjeka s Bogom i zajednicom ljudi.

U predavanju „Nedjeljna euharistija – teološki aspekti i crkvene smjernice" prof. dr. don Mladen Parlov je, koristeći crkvene dokumente koji govore o liturgiji, izlagao o središtu kršćanske nedjelje – euharistiji.

Promatrajući euharistiju u odnosu prema svijetu, prema čovjeku i njegovoj cjelovitosti te kao trajno poslanje kršćanina, predavač je zaključio izlaganje smjernicama i poticajima kako liturgiju učiniti lijepim i svečanim susretom Boga i čovjeka, odnosno trenutkom raja na Zemlji.

Predavanje „Liturgijsko-pastoralne odredbe" održao je mr. fra Domagoj Volarević. Podsjetio je na mnoge važne crkveno-pravne i liturgijske odredbe koje govore o uređenju misnog slavlja i svega onoga što je time povezano.

Župnik u Dubrovniku don Ante Burić govorio je o sudjelovanju vjernika laika u euharistijskom slavlju. Kroz prikaz crkvenih dokumenata, osobito Opće uredbe Rimskoga misala, don Ante je primjerima iz svećeničkog i župničkog iskustva upozorio na neke nedostatke i probleme u pripremi misnih slavlja te dao smjernice kako bi se poboljšalo aktivno sudjelovanje župljana u misama.

Nastavnik na KBF-u i orguljaš u splitskoj prvostolnici mo don Ivan Urlić održao je predavanje „Crkvena glazba kao riječ zajednice i svjedočanstvo vjere", u kojemu je govorio o važnosti i nezamjenjivosti pjevanja na liturgijskim slavljima.

Izlaganje „Riječ Božja u riječi svećenika: Njegovati vještinu propovijedanja" održali su akademska glumica Jasna Jukić i splitski katedralni župnik i povjerenik za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije don Tomislav Ćubelić. Jukić je upozorila svećenike na neke nedosljednosti u javnom nastupu koje je primijetila sudjelujući u misnim slavljima.

Uspoređujući svećenikov nastup s glumom, uputila je na neke sličnosti kojima treba težiti, ali i na bitne razlike. Zaključila je da u svakom javnom nastupu svećenikov cilj mora biti da poruka Radosne vijesti stigne do slušatelja – vjernika. U don Tomislavovu izlaganju nazočni su mogli čuti konkretan primjer kako sastaviti propovijed na zadanu temu.

Običaj je da drugoga dana susreta svećenici pođu na zajednički izlet i slavlje mise u jednu župu u bližoj okolici. Ove godine to je bila župa Svih svetih u Blatu na Korčuli gdje su biskupi i svećenici slavili misu u sklopu devetnice bl. Mariji Propetog Isusa Petković.

misija / ika