Katolička Dalmacija 220

Oproštaj od don Dragutina Bilića, nepoželjnog u komunizmu

Oproštaj od don Dragutina Bilića, nepoželjnog u komunizmu
Misu zadušnicu za don Dragutina Bilića predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić u župnoj crkvi Sv. Frane u Betini / Šibenska biskupija

Misu zadušnicu i sprovodne obrede za svećenika Šibenske biskupije don Dragutina Bilića u ponedjeljak 9. srpnja u župnoj crkvi Sv. Frane u Betini predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić uz sudjelovanje umirovljenog biskupa Ante Ivasa, redovnica i svećenika te velikog broja vjernika.

U homiliji je biskup Rogić istaknuo uzoran svećenički život don Dragutina, njegovu predanost Isusu Kristu.

„Stariji će znati, a mlađima će to biti teško dočarati, što je značilo davne 1959. godine postati svećenik. Kolika je hrabrost i predanje u Božje ruke, predanje u Providnost Božju bila potrebna da se odhrve tadašnjim nevoljama i protivnicima vjere u Boga, protivnicima Crkve Kristove. Ustrajao je u svom svećeničkom pozivu marno radeći na njivi Gospodnjoj u svakoj župi kamo je bio poslan.

Iznalazio je načina, vjerom i molitvom, opstati u sistemu komunizma i tamo gdje je kao svećenik bio nepoželjan. Trebalo se snalaziti i opstati u župnim uredima koji su često bili naseljeni drugim ljudima, kako bi se svećenika izguralo i onemogućilo u naviještanju Božje Riječi", kazao je biskup Rogić.

"U oskudicama, kroz koje u svećenici i narod tada prolazili, rado se hvatao svakog posla, popraviti i napraviti što je bilo potrebno. Čuvao je pobožne tradicije i običaje, vodeći puk Božji u produbljivanju svoje vjere. Kad je prije devet godina slavio svoj zlatomisnički jubilej, posebno su mu zahvalili župljani Jezera, gdje je proveo gotovo 19 godina, što im je pomogao sačuvati glazbenu tradiciju i pučke napjeve.

Upoznao sam ga, s krunicom u ruci, kad je bio već umirovljeni svećenik, pritisnut nemoću i bolešću. I taj je križ prihvatio i nosio do posljednjeg daha, prikazujući ga za svoju Šibensku biskupiju i svoje najbliže", poručio je biskup Rogić.

Životopis don Dragutina Bilića pročitao je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić. „Po svjedočenju subraće svećenika, koji su ga dobro poznavali, bio je jednostavan, radišan i temeljit u vršenju svoje svećeničke službe.

Jedan subrat ističe veliku muku koju je don Drago morao podnositi kroz prve tri godine svog svećeništva u vrijeme župničke službe u Žirju. Konoba župne kuće bila je korištena kao mjesna gostionica. Kroz to vrijeme don Drago je u svom župničkom domu teško nalazio mira danju i noću. To nakaradno stanje okončano je sudskom presudom u korist župe", kazao je mons. Mlakić.

Uime župe Betina župnik don Miroslav Stojić zahvalio je preminulom svećeniku za sve dobro što je učinio.
Nakon mise zadušnice, don Dragutin Bilić pokopan je na groblju Gospe od Gradine.

misija / ika