Katolička Dalmacija 679

Sa svetim Antom kroz Donju i Gornju Bandu u Sućurju na Hvaru

Sa svetim Antom kroz Donju i Gornju Bandu u Sućurju na Hvaru
Nakon misnog slavlja kroz oba dijela Sućurja s pjesmom je prošla tradicionalna procesija

Turci su 1463. godine osvojili Jajce i s tim Bosnu i Hercegovinu. Hrvatsko primorje na području Zaostroga i Živogošća zauzeli su 1492. godine. U spomenutim prostorima i mjestima islamizirali su katolike i nad njima su vršili brojne i velike zulume, zločine. Stoga su se franjevci iz Zaostroga 1646. godine sa svojim narodom preselili u Sućuraj, na krajnjem istoku otoka Hvara, a fratri iz Živogošća tu su sa svojim narodom došli sljedeće, 1647. godine.

Zaostrožani su napravili sebi samostan i Crkvu sv. Ante, a Živogošćani samostan i Crkvu sv. Križa. Domaći vjernici imali su svoj samostan i Crkvu sv. Jurja, tadašnjega i sadašnjega zaštitnika župe Sućuraj. Tako su u malom mjestu Sućuraj u 17. stoljeću bile tri župe s tri crkve i tri samostana. Fratri i narod iz Zaostroga i Živogošća počeli su se vraćati svojim domovima nakon odlaska Turaka iz njihovih krajeva 1669. godine. Nažalost, samostan i Crkva sv. Križa do temelja su 1944. godine uništili američko-engleski bombarderi, a samostan i Crkva sv. Ante i danas su živi.

Nekada se svetkovina sv. Ante u Sućurju danima slavila. U to vrijeme održavali su se i pazarni dani u Sućurju, gdje je dolazilo mnoštvo ljudi iz raznih mjesta s kopna i otoka. Svetkovina sv. Ante toliko se naveliko slavila da se blagdan sv. Jurja, zaštitnika Sućurja, s vremenom sve manje slavio i konačno, što je nevjerojatno, prestao slaviti. Slavljenje svetkovine sv. Jurja obnovili su bosanski franjevci koji su 1990. godine ugovorom s hvarskim biskupom Slobodanom Štambukom preuzeli pastoriziranje župe Sućuraj na pedeset godina.

A svetkovina sv. Ante u župi Sućuraj i ove je godine svečano proslavljena. Misno slavlje u Crkvi sv. Ante iz 1663. godine predvodio je župnik fra Stipo Marčinković, a koncelebrirao je jedan češki svećenik. Pred početak misnog slavlja općinski načelnik Ivan Slavić, umirovljena ravnateljica mjesne osmoljetke Dragica Vuljan i vjeroučitelj Zoran Sansanović pročitali su „Život sv. Ante“, njegov životopis. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni ženski zbor. 

Uz domaće vjernike i svu školsku djecu u slavlju su sudjelovali i brojni hodočasnici iz Zaostroga koje svake godine besplatno doveze i odveze svojim brodom „HVAR TAXI“ Sućuranin Bartul Vuljan. A bilo je vjernika i iz drugih mjesta s kopna i otoka Hvara te znatan broj turista iz raznih zemalja.

Nakon misnog slavlja kroz oba dijela Sućurja, kroz Donju i Gornju Bandu, s pjesmom je prošla tradicionalna procesija. Kip sv. Ante nosili su Ivica Marinović, Stipe Vuljan i Stipe Jeličić, Lovre Mihaljević i Ante Franičević. Na čelu procesije veliku zastavu sv. Ante nosio je načelnik Slavić. Po povratku procesije, pred Crkvom sv. Ante, dizanjem i spuštanjem Svečeva kipa, blagoslovljeni su sudionici slavlja te mjesto Sućuraj. Potom je u crkvi bio blagoslov djece i ljiljana, omiljenog cvijeća sv. Ante.

Nakod toga u osnovnoj školi „Ante Anđelinović“ održan je prigodni program, a u zgradi Turističke zajednice priređena je izložba umjetničkih djela iz zbirke Katice Jadrijević r. Modić, rođene u Sućurju. Među izloženim eksponatima bila su i djela nekih poznatih hrvatskih slikara.

Na otvorenom prostoru vrijedne Sućurajke predstavile su razne predmete i narodne nošnje iz prošlosti Sućurja.

Svi sudionici slavlja počašćeni su i ićem i pićem, uz ugodnu vokalno-instrumentalnu glazbu mještanina Krste Jerkovića i profesorice u mjesnoj školi Antonele Gabrić. 

Misija / Stipo Marčinković