Katolička Dalmacija 1253

Svećeničko ređenje u splitskoj Konkatedrali u subotu 23. lipnja

Svećeničko ređenje u splitskoj Konkatedrali u subotu 23. lipnja
Nadbiskup Barišić primio je dvojicu đakona, kandidata za prezbiterat, don Stanka Kačunića (Putišići) i don Danka Kovačevića (Split-Žnjan)

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je, u srijedu 13. lipnja, dvojicu đakona, ovogodišnjih kandidata za svećenički red na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije: don Stanka Kačunića (Putišići) i don Danka Kovačevića (Split-Žnjan).

Nadbiskup im je govorio o ulozi svećenika danas. Istaknuo je da su pozvani da žive sa svojim narodom i za njega te da svojim životom svjedoče bogatstvo Božje riječi i radosti života s njim. „Nadam se da ćete u svojim životima osjetiti da je svećeništvo ljubav Srca Isusova. Osvježenje ste za našu Crkvu ove godine. Vidim da ređenju pristupate sa strahopoštovanjem. To je dobro jer to znači da ste svjesni da ovo niste sami izabrali već da ste pozvani i da ste ljubljeni“. Nadbiskup je s đakonima progovorio i o pripremama za proslavu njihovih mladih misa, prisjetivši se i svoje od 14. lipnja 1974.

Don Stanko Kačunić, sin Domagoja i Danijele r. Cvitković, rođen je 22. travnja 1993. u Splitu. Rodna župa mu je Svih Svetih, Putišići - Donji Dolac, a pastoralni praktikum vrši u župi Gospe od Milosrđa na Žnjanu u Splitu. Don Danko Kovačević sin je Milana Ratimira i pok. Grozdane, rođen 26. lipnja 1980. u Splitu. Iz župe je Gospe od Milosrđa na Žnjanu u Splitu, a pastoralni praktikum vrši u župi sv. Petra u Splitu. Mons. Barišić ih je obojicu zaredio za đakone 26. studenoga 2017.

Svećeničko ređenje je u subotu 23. lipnja 2018., u Konkatedrali sv. Petra u 10 sati. Uz dvojicu kandidata na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije, mons. Barišić će zarediti i dvojicu kandidata na naslov Hrvatske dominikanske provincije te sedmoricu kandidata na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja, ukupno jedanaest ređenika.

Bliži se kraj odgojno-obrazovne godine, a našim vjeroučenicima osmog razreda i kraj osnovne škole. Među dječacima se zasigurno nađe i poneki koji nosi klicu duhovnog poziva, te razmišlja o svećeništvu.

Mladići koji osjećaju duhovni poziv i žele se upisati u Nadbiskupsko sjemenište, trebaju napisati vlastoručnu osobnu molbu Ordinariju, dostaviti mišljenje i preporuku župnika. Od dokumenata se traži krsni list, svjedodžba o završenom 8. razredu i liječnička potvrda o zdravstvenom stanju.

Zamolbu i dokumente potrebno je dostaviti ravnatelju Sjemeništa don Edvardu Pundi najkasnije do ponedjeljka, 2. srpnja 2018. Ravnatelj Sjemeništa potom cjelokupnu dokumentaciju dostavlja Ordinariju koji donosi odluku o primanju u Sjemenište.

Primljeni kandidati upis u školu vrše elektronskim putem. Više o tome i o svim ostalim potrebnim informacijama možete pročitati na web-stranici Nadbiskupijske klasične gimnazije: www.nkg-split.hr

misija / nadbiskupija-split