Katolička Dalmacija 777

Nadbiskup Barišić blagoslovio novu kapelicu u bolnici na Firulama

Nadbiskup Barišić blagoslovio novu kapelicu u bolnici na Firulama
Nadbiskup blagoslivlja novu kapelicu sv. Josipa u Kliničkom bolničkom centru Split

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u utorak, 12. lipnja 2018., predvodio je svečano euharistijsko slavlje za vrijeme kojeg je blagoslovio novu kapelicu sv. Josipa u Kliničkom bolničkom centru Split na Firulama.

Bolnička kapela sv. Josipa na Firulama otvorena je davne 1991. godine i sve do sada bila je smještena u podrumu, na neprimjerenom mjestu ne samo za bolesnike, nego i za zdravstvene i pomoćne djelatnike koji su praktični vjernici i koji u kapelici svakodnevno traže utjehu u bolesti ili snagu i pomoć pri radu. Nova kapelica, malo veća i puno ljepša, smještena je na ulazu u splitsku bolnicu.

„Blagoslivljajući ovaj prostor želimo blagosloviti sve naše liječnike, medicinske sestre, čitavo osoblje bolnice, sve pacijente i njihove obitelji i prijatelje“, kazao je nadbiskup Barišić na početku slavlja. U koncelebraciji su bili bolnički kapelan don Tomislav Topčić, duhovnik Hrvatskog katoličkog liječničkog društva podružnice Split prof. don Ante Mateljan, katedralni župnik i dekan don Tomislav Čubelić i nadbiskupov tajnik don Gabrijel Kamber.

Uz pacijente i liječnike te ostale vjernike, misi i blagoslovu kapele prisustvovali su i ravnatelj bolnice prof. dr. Ivo Jurić, njegovi zamjenici dr. Julije Meštrović i dr. Ante Marović, glavna sestra bolnice Marija Grančić i predsjednica splitske podružnice Hrvatskog katoličkog liječničkog društva doc. dr. Meri Matijaca.

U prigodnoj homiliji mons. Barišić je novu kapelicu koja je na samom ulazu u splitsku bolnicu usporedio sa 'mezuzom', svitkom od pergamenta na kojem hebrejskim pismom piše „Čuj, Izraele, Gospod je naš Bog, Gospod je jedan!“, a koji se nalazi dovratnicima svih židovskih kuća. Ona ih na ulazu i na izlazu iz njihovih domova podsjeća na Božju prisutnost i zaštitu. 

Kazao je da će tako i ova kapela svakoga tko u bolnicu ulazi, bilo da dolazi na radno mjesto ili u posjetu, bilo da tu prebiva kao pacijent, podsjećati da uz tjelesno postoji i duhovno zdravlje te da ni pacijenti ni liječnici, nisu sami već da imaju pomoćnika i zaštitnika – Krista koji je liječnik i duše i tijela. One koji iz bolnice izlaze podsjetit će da daju hvalu Bogu za zdravlje i izlječenje.

Obraćajući se liječnicima, zahvalio im je na predanom radu za svoje pacijente. „Vi ste sol i svjetlo u ovoj bolnici, dobri, uvijek tu za druge i svoj posao marljivo radite u skrovitosti. Zbog vas ljudi imaju povjerenja u naše zdravstvo i ovu ustanovu. Ova kapela je tu i za vas, da u njoj okrijepite za sve napore koji su pred vama“.

Na samom kraju mons. Barišić je zaželio „da ova kapela svima bude podsjetnik na Božju zaštitu i njegove milosti. Neka Gospodin preko ovog prostora blagoslovi i štiti sve prostorije ove bolnice“.

misija / kristina bitanga