Katolička Dalmacija 640

Koncert sarajevskog međureligijskog zbora 'Pontanima' u Dubrovniku

Koncert sarajevskog međureligijskog zbora 'Pontanima' u Dubrovniku
Zbor „Pontanima“ izveo je djelo Missa Hercegoviniensis („Hercegovačka misa“)

Koncertom sarajevskog međureligijskog zbora „Pontanima“ u crkvi Male braće u Dubrovniku u nedjelju, 10. lipnja započela je priprava za blagdan sv. Antuna Padovanskog koji se stoljećima posebno slavi u ovom samostanu. Nakon koncerta slijedila je pobožnost sv. Antunu te misa s propovijedi.

Zbor „Pontanima“ izveo je djelo Missa Hercegoviniensis („Hercegovačka misa“) za soliste, mješoviti zbor, gudački orkestar i orgulje praizvedeno u veljači 2017. godine u Sarajevu. Hercegovačku misu skladao je Andrija Pavlič, a na koncertu u Male braće kao solisti nastupili su Katarina Kikić (sopran), Dajana Šegvić (alt), Marko Kalajanović (bariton) i fra Emanuel Josić (tenor) pod dirigentskom palicom Alme Aganspahić.

Hercegovačka misa odiše glazbenim elementima hercegovačke kulturne baštine, a koji unatoč primjeni suvremenog glazbenog jezika biva prepoznatljiv i blizak duhu hercegovačkog čovjeka.

Međureligijski zbor "Pontanima" je osnovan 1996. godine u Sarajevu. U više od 20 godina postojanja zbor je izrastao u jedan od najvažnijih aktera na području međureligijskog mirovnog djelovanja u BiH povezujući iznimno visok umjetnički domet s moćnom vizijom budućnosti u kojoj će religije biti žarišta susreta a ne podjele; gdje se različitost uzima kao sredstvo liječenja i izvor nade i proslave. U svom radu koji obuhvaća više od dva desetljeća, zbor je dobitnik višestrukih nagrada za mirovno djelovanje, izgradnju kulture i mira, kao i doprinos umjetnosti.

Zbor je nastupio preko 500 puta diljem Bosne i Hercegovine i na putovanjima po Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Sloveniji, Italiji, Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj Francuskoj, Engleskoj, Sjedinjenim državama, Kini.

Dan ranije u subotu, 9. lipnja zbor „Pontanima“ održao je koncert u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju.

misija / dubrovačka biskupija