Katolička Dalmacija 1795

Zlatni jubilej župe Visoka u Splitu predslavio nadbiskup Barišić

Zlatni jubilej župe Visoka u Splitu predslavio nadbiskup Barišić
Nadbiskup Barišić izmolio je posvetnu molitvu Presvetom Srcu Isusovu / MARIO TODORIĆ_CROPIX

Središnjoj svečanoj proslavi zlatnog jubileja – 50 godina postojanja Župe Presvetog Srca Isusova na Visokoj u Splitu, u petak navečer su se odazvali brojni vjernici, napunivši cijelu crkvu te dobar dio dvorišta.

Na svetu misu pristizale su cijele obitelji svih generacija, djeca i mladi, sve kako ne bi propustili svetkovinu Presvetog Srca Isusova i važnu obljetnicu svoje župe zanimljive povijesti. 

Naime, sve do 2009. godine i izgradnje nove, moderne crkve s pastoralnim centrom, župna crkva bila je smještena u jednoj kući.
- Sjećam se stare crkve, tamo sam obavila sve od krštenja do vjenčanja. Zadovoljni smo sa župom i župnikom. Idem redovno u crkvu, no ovo danas je ipak malo svečanije. Bogu hvala što je uvijek puna! - kazala nam je Ivanka Bralo, koja je na misu stigla s djecom. 

Nedavno je u toj crkvi sakrament pričesti primio devetogodišnji Luka Maslov.
- Došao sam na misu jer slavimo Srce Isusovo! - spremno će dječak, u društvu majke i bake.
- Njegov otac je u toj župi primio sve sakramente, na Visoku smo stigli 1985. godine. Obitelj raste i idemo zajedno u crkvu. Drago mi je što na svete mise dolaze mladi, to je jako važno - kazala nam je Mira Maslov.

Na Visoku se prije dvadesetak godina doselio Bariša Petrić, koji također nije htio propustiti proslavu pola stoljeća rada župe.
- Župnik don Božo je super, radi na brojnim aktivnostima, posebno s djecom, što je hvalevrijedno - podijelio je s nama svoje mišljenje taj vjernik, a to je potkrijepila 15-godišnja Gabrijela Mamić, rekavši nam kako je župna crkva mjesto okupljanja mladih u tom kvartu.

Povijesti župe i njenog razvoja, prisjetio se mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup koji je posvetio novu crkvu. Našalio se i rekavši kako stanovnici Visoke imaju ekvivalent prepoznatljivoj pariškoj Bazilici Presvetog Srca Isusova.

- Sjećate se što je ovdje bilo prije pola stoljeća - polja, pokoja mala kućica i kapelica kao znak zahvalnosti za blagoslov što Gospodin daje urod na poljima. Onda se dogodilo da su se Splićani počeli širiti iz centra i da su novi stanovnici počeli silaziti iza Biokova, Mosora, Kozjaka. Ovdje ste se susretali i gradili domove i kuće. No, znali ste da nije to dovoljno za normalan život i odgoj djece, već ste tražili da se sagradi crkva u onim vremenima kakva su bila. 

Na Božić 1969. u župi je slavljena prva misa u staroj kući, te je povjerena isusovcima koji posebno štuju pobožnost Srca Isusova. Kamen temeljac smo na ovom mjestu blagoslovili 2004. godine i krenuli su radovi. Mnogi koji su se za to borili su prešli u vječnost, ali nada nije izgubljena, vjerovalo se da će se sagraditi crkva i to se dogodilo pet godina kasnije - ispričao je nadbiskup, te dalje poslao poruke ljubavi naglasivši kako je Bog ljubav.

Zahvalu svim pastoralnim djelatnicima, isusovcima za neumoran rad u izgradnji žive Crkve i one od kamena, župljanima koji su tu uvijek kada je potrebno, i sestrama milosrdnicama sv. Vinka Paulskoga koje pomažu u župnom pastoralu, izrekao je župnik don Božo Plazibat.

- U našem pastoralnom centru danas imamo Dom zdravlja, pedijatriju, opću praksu i stomatologa, što je kompatibilno s duhovnim zdravljem. Crkva je smještena uz školu te je centar same Visoke. Nabavili smo orgulje, instalirali nova zvona, imamo nekoliko župnih zborova, dječji broji 80 djevojčica. Prostor nam daje mogućnost da održavamo kateheze, na nedjeljnim misama se izmijeni više od 60 ministranata. Godišnje blagoslovimo oko dvije tisuće obitelji i naše četiri nedjeljne mise su uvijek pune. Želja nam je da sada kada imamo “kamenu“ crkvu, još više gradimo onu duhovnu - istaknuo je župnik, koji je prije osam godina naslijedio oce isusovce. 

Dodajmo i kako su na proslavi 50 godišnjice župe Visoka bili župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, Nino Vela, zamjenik splitskog gradonačelnika, te Ivan Iko Bikić, predsjednik Vijeća gradskog kotara Visoka.

Ana Krolo