Katolička Dalmacija 1545

Brodovi HRM-a prevozit će ljude iz Kaštela na Sokolovu misu na Poljudu

Brodovi HRM-a prevozit će ljude iz Kaštela na Sokolovu misu na Poljudu
S otvaranja biste fra Bernardina Sokola u Gospojskoj štradi u Kaštel Sućurcu 2012. / CROPIX

U sklopu Dana dr. fra Bernardina Sokola organiziran je prijevoz tzv. desantnim brodovima HRM-a, kapaciteta od 30 do 40 osoba, u nedjelju 20. svibnja na Svečanu svetu Misu, koja će biti služena u Franjevačkoj crkvi u Splitu na Poljudu s početkom u 11 sati. Brodovi kreću s dvije lokacije: pristan u Kaštel Sućurcu (mul) i Mala plaža u Kaštel Starome s iskrcajem u Lori u Splitu. 

Prvi polazak iz Kaštela predviđen je za 8.30, s tim da iz Kaštel Sućurca kreću dva broda, a iz Kaštel Staroga jedan brod. Sljedeći polazak je u 9.15 iz Kaštel Sućurca, odakle kreću dva broda, te u isto vrijeme jedan iz Kaštel Starog. Zadnji polazak za splitski Poljud su dva broda iz Kaštel Starog u 10.15 i konačno u 10.20 jedan brod iz Kaštel Sućurca.

Umoljavaju se osobe starije dobi i slabije pokretne, za izbjegavanje ovog načina prijevoza, s obzirom na namjenu broda! Vožnja Kaštel Sućurac – Lora traje otprilike desetak minuta, dok vožnja Kaštel Stari  Lora traje otprilike 15 minuta.

Povratak bi uslijedio nakon završetka Svečane svete mise. Prvi polazak brodova iz splitske Lore za Kaštel Sućurac i Kaštel Stari predviđen je za 13.15, sljedeći u 14.45 te zadnji u 15.30, s naglaskom na to kako se svi oni koji su u Split stigli iz Kaštel Sućurca, odnosno iz Kaštel Staroga, vraćaju u iste ukrcajne luke.

Prijevoz brodovima iz Kaštela do Splita organiziran je na temelju velike želje franjevaca iz splitskog Poljuda da se evociraju uspomene na nekadašnju stoljetnu povezanost Kaštela s Poljudom, gdje je bila i mala samostanska luka, a što je s oduševljenjem prihvaćeno od strane Zapovjedništva HRM-a u Splitu.

Organizatori Dana dr. fra Bernardina Sokola su Franjevačka provincija sv. Jeronima Zadar, Društvo za očuvanje kulturne baštine Kaštela „Bijaći“, Splitsko-dalmatinska županija, Katolički bogoslovni fakultet – Institut za crkvenu glazbu Zagreb, Sveučilište u Splitu, Grad Kaštela i Hrvatska ratna mornarica Zapovjedništvo Split, a u organizacijskom odboru nalazi se cijeli niz uglednika: fra Bernardin Škunca, Tonči Burić, Milivoj Bratinčević, Renata Dobrić, fra Mario Cifrak, don Ivan Delić, fra Ante  Bilokapić, fra Stipica Grgat,  Mihovil Biočić, Vito Balić, Vladan Vuletin, Miro Luketin-Sarajčev i Petar Kraljević.

Na konferenciji za novinare u zgradi Županije nakon uvodne riječi zamjenika župana Luke Brčića, novinarima su se obratili fra Bernardin Škunca koji je govorio o životu i djelu fra Bernardina Sokola, Milivoj Bratinčević, tajnik organizacijskog odbora, dr. Mihovil Biočić, dr. Vito Balić i Renata Dobrić, koja je priredila dramski recital o fra Bernardinu Sokolu. 

Recital u režiji Ksenije Prohaske će biti izveden u nedjelju u 20 sati u kino sali sv. Juraj u Kaštel Sućurcu. Uz recital, u programu održavanja ovih Dana predviđeni su koncert, znanstveni skup, liturgijsko i pučko slavlje te predstavljanje poštanske marke s likom fra Bernardina Sokola.

Više o značaju glazbenog opusa fra Bernardina Sokola je govorio dr. Vito Balić, naglašavajući kako su njegova djela bila zabranjena u bivšoj džavi, ali se njegovo ime nije moglo zaobići u enciklopedijskim natuknicama. Dr. Mihovil Biočić i Mili Bratinčević su zahvalili predsjednici Republike Hrvatske na pokroviteljstvu, Županiji na supokroviteljstvu i osobno županu Bobanu za svekoliku potporu u organizaciji manifestacije Dana fra Bernardina Sokola.

Marka će biti izdana u arku od 20 maraka, a Hrvatska pošta izdat će i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Nominalna vrijednost marke je 3,10 kn, naklada marke je 100.000 primjeraka. U Poštanskom uredu 10101 Zagreb 15. i 16. svibnja 2018. bit će u uporabi prigodni žig prvog dana, a u poštanskom uredu u Kaštelima žig broj 2 će biti udaren na kraju ove manifestacije.

misija