Katolička Dalmacija 554

Župa Plina Stablina svečano proslavila svetkovinu Gospe Fatimske

Župa Plina Stablina svečano proslavila svetkovinu Gospe Fatimske
Nakon mise održana je procesija s kipom Gospe Fatimske

Župa Plina Stablina proslavila je u nedjelju 13. svibnja svetkovinu Gospe Fatimske, nebeske zaštitnice. U župnoj crkvi u Stablini misno slavlje u koncelebraciji fra Marija Jurišića predvodio je novi župnik fra Kristijan Perković.

U propovijedi je fra Kristijan pozvao vjernike da se utječu Majci Božjoj bez prevelikih riječi, a, kako je rekao, čuda se uvijek događaju, samo ih treba prepoznati. Govoreći o Gospinim ukazanjima, rekao je da nije bitno gdje se Gospa ukazala, njezino najveće čudo je da privlači, okuplja i uspijeva probuditi zagovor po kojem nitko ne ostaje sam. Naše predanje ne zahtijeva ništa drugo doli iskren razgovor, razgovor po uzoru Ivana i Marije pod križem, rekao je. 

„Neka nam Gospa podari sve ono što nam je potrebno u našem životu, a ta snaga neka bude blagoslov svima onima koje ćemo susretati danas i u sve dane našega života", zaželio je fra Kristijan. Na kraju slavlja izmoljena je posvetna molitva Gospi Fatimskoj.

Nakon mise održana je procesija s kipom Gospe Fatimske, a župnik fra Kristijan potaknuo je vjernike da hodeći za kipom stave u njezin zagovor svoje bližnje, obitelj, cijelu župnu zajednicu. Vjernici su se za proslavu zaštitnice pripravljali trodnevnicom koju je predvodio fra Božo Mandarić koji je prije misnih slavlja imao nagovore o blagoslovu i prokletstvu, molitvi i zdravlju duše, duha i tijela, a nakon misnih slavlja molilo se pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Slavlja je animirao župni zbor uz s. Helenu Bakulu.

Župa Plina Stablina u četvrtak 17. svibnja slavi svetoga Paškala u zapadnoj Plini kod Kule, te je župnik pozvao vjernike da se uključe i u to slavlje u 19 sati. Ujedno je to prilika, kako je kazao, i za sve one koji još nisu vidjeli taj dio župe koji od 1747. godine ima svoga sveca i crkvu, da se uz molitve i slavlje mise uz zahvalu prisjete i svih onih koji su živjeli na tim prostorima.

Misija / Antonija Menalo