Katolička Dalmacija 736

Hvarski biskup Palić podijelio sakrament krizme u Starome Gradu

Hvarski biskup Palić podijelio sakrament krizme u Starome Gradu
Uz biskupa Palića koncelebrirao je župnik Starogradske župe don Marko Plančić

"Radostan sam što danas zajedno možemo slaviti euharistiju. Svaka euharistija je zahvala Bogu. Molimo da možemo biti Gospodinovi svjedoci na što smo svi pozvani", rekao je hvarski biskup mons. Petar Palić uvodeći u svečano euharistijsko slavlje koje je na 7. vazmenu nedjelju, 13. svibnja, slavio za prvoga pastirskoga pohoda župi sv. Stjepana I. u Starome Gradu na Hvaru.

Uz biskupa Palića koncelebrirao je župnik Starogradske župe don Marko Plančić. Pozdravljajući novoga hvarskoga biskupa domaći župnik izrazio je dobrodošlicu biskupu Paliću uz njegov prvi pastirski pohod toj župi.

Upoznao je ukratko biskupa sa župom koja je bila nekadašnje biskupsko središte Hvarske biskupije i u kojoj se nalazila prva hvarska katedrala odakle su prvi hvarski biskupi upravljali tom dijecezom. "Čast mi je, oče biskupe, što vam mogu predstaviti mjesto i župu iz koje je potekla vjerojatno najznačajnija osoba Katoličke Crkve na vašem rodnom Kosovu, misionar fra Antun Maroević. Bio je najgorljiviji zagovornik slobode života i ispovijesti vjere Hrvata katolika u Albaniji koja je početkom 19. stoljeća bila dijelom tadašnjega otomanskog carstva. 

Nakon početka protjerivanja Hrvata katolika fra Antun se teškom mukom i osobnom patnjom zauzimao kod mjesnih vlasti za prognane Hrvate. I sam je morao riskirati vlastiti život da bi konačno svojom upornom intervencijom kod francuskoga ambasadora postigao reakciju vlasti te je preživjeli ostatak prognanih vraćen na Kosovo", pojasnio je starogradski župnik, napomenuvši kako je fra Antun umro uoči Bogojavljenja 1856. godine, čiji se grob nalazi u Letnici. 

"Vjerujem da barem nešto od onoga žara vjere i strasti za Crkvu koji je njegovao fra Antun još uvijek tinja u srcima današnjih Starograđana te da će strast za Crkvu nastaviti živjeti i prenositi na buduće generacije", poručio je mladi starogradski župnik.

Uvodeći u homiliju biskup je podsjetio da je davno čuo za Stari Grad te pritom istaknuo: "Drago mi je da je Gospodin učinio da svoje služenje Crkvi nastavim upravo u ovoj Hvarskoj biskupiji koja je u ono vrijeme uz svijetli lik fra Antuna Maroevića imala još jedan, Fulgencija Careva, nekadašnjega hvarskoga biskupa koji je djelovao i na području moje rodne biskupije. Molim ću da u vama bude barem dijelić one oduševljenosti za Krista koju je fra Antun, pravi svjedok Crkve, nosio u svome srcu i svjedočio za njega".

Osvrnuvši se na svetopisamske tekstove ustvrdio je da Božja riječ kršćanima govori o izboru službi u Crkvi. Djela apostolska izvješćuju kako su apostoli umjesto apostola Jude izabrali novoga – Matiju, dok nam evanđelist Ivan u svojem navještaju ističe važnost ljubavi. Ivan savjetuje da se ljubimo, da budemo podrška jedni drugima te nas upućuje kakva bi trebala biti naša ljubav. 

Prava ljubav koju bismo trebali imati u sebi, prema Ivanu jest ona ljubav koja bi trebala izvirati iz onoga koji je sam ljubav, a to je Bog. Zato prava ljubav u sebi uvijek uključuje spremnost na žrtvu, spremnost na odricanje i spremnost na istinsko svjedočenje, istaknuo je, uz ostalo, hvarski biskup. Napomenuo je da je važno uvijek u svome životu nositi stvarnost i svijest 'Bog me želi', 'Bog me ljubi', 'Bog ima planove sa mnom'. Bog nas se ne odriče. On nas želi slobodnima. Bog želi da se u svojoj slobodi uvijek iz dana u dan opredjeljujemo za Njega, poručio je mons. Palić vjernicima.

U homiliji je spomenuo i pitanje obitelji, ustvrdivši kako se radi o važnoj zajednici za Crkvu i društvo. "Ako imamo zdrave obitelji imat ćemo zdravu Crkvu i zdravo društvo. Zato je Crkvi jako stalo do te jezgre Crkve i društva. I zato čuvajmo obitelj", naglasio je hvarski biskup. 

Za liturgijskog slavlja biskup Palić podijelio je sakrament krizme dvanaestero mladim župljanima koji su sudjelovali u molitvi vjernika te u prinosu darova. Na misi je pjevao crkveni zbor Sv. Reparate pod ravnanjem Meri Pavičić Donkić. Poslije misnoga slavlja biskup Palić u pratnji gradskoga župnika susreo se sa crkovinarima za zajedničkim stolom.

MISIJA / JADRAN BAŠIĆ