Katolička Dalmacija 834

Novi hvarski biskup pohodio župu Duha Svetoga u Vrbanju

Novi hvarski biskup pohodio župu Duha Svetoga u Vrbanju
U tijeku euharistijskoga slavlja biskup Palić podijelio je sakrament potvrde

Hvarski biskup Petar Palić pohodio je u subotu 12. svibnja župu Duha Svetoga u Vrbanju na otoku Hvaru.

Prvi put biskup Petar pohodio je tu župu kao imenovani hvarski biskup na Uskrsnu srijedu, 4. travnja, kada je sudjelovao u slavlju Mise posvete ulja koju je tada sa dijecezanskim svećenicima slavio sadašnji umirovljeni biskup Slobodan Štambuk. Biskup Palić u toj župi Hvarskoga dekanata slavio je misu u zajedništvu s domaćim župnikom Ivicom Babićem, dok je za liturgijskoga slavlja kod oltara posluživao đakon mjesne Crkve Toni Aviani.

Slavlje je započelo ulaznim ophodom od župnoga dvora do crkve gdje je biskupu Paliću dobrodošlicu uputio član ekonomskoga vijeća te župe Marijo Lušić Bulić. U pozdravnom govoru prisjetio se biskupske službe mons. Štambuka te ustvrdio kako je za obnašanja te službe ostavio u župi mnoga dobra, a osobito duhovna. Izrazio je zahvalnost i mjesnom župniku za, kako je rekao, "mnoga dobra koja je priskrbio, za novu nadu i budućnost ove župe, a osobito za njegov uspješan rad s djecom i mladeži".

Obraćajući se novom hvarskom biskupu rekao je: "Zahvaljujemo dragome Bogu za Vas i Vašu službu koja Vam je povjerena radi nas. Neka Vam dragi Bog po molbama puka koji Vam je povjeren udijeli zdravlje i snagu da nam budete vjerni otac koji će nas voditi na Kristovu putu. Neka po Vašem zazivu i bratskoj ljubavi, jer i sami ste rekli 'Ja sam Petar, vaš brat', siđe rosa Duha Svetoga kako bismo i nadalje mogli vjerno služiti Bogu u zajedništvu s Vama. Hvala Vam i Bog neka poživi našega biskupa Petra".

Na početku euharistijskoga slavlja domaći župnik pozdravio je hvarskoga biskupa, zaželjevši mu ustrajnost u službi i odgovornosti za preuzetu biskupiju. Podsjetio je, pritom, da je župa u Vrbanju stara oko 550 godina. "Stara je, ali tako je mlada", poručio je vrbanjski župnik Babić, ustvrdivši kako ona po djeci i mladima ima svoju budućnost. "Zahvaljujem na otvorenosti vašega srca. Nalazimo se u devetnici svetkovine Duhova. Molimo za darove Duha Svetoga da nam na Isusovu putu budu snaga i jakost. Neka nas jačaju za hod na životnome putu", rekao je biskup Palić na početku liturgijskoga slavlja, podsjetivši da je župu prvi put pohodio na slavlju Mise posvete ulja.

U homiliji vjernicima je govorio o važnosti susreta s Bogom te spremnosti oduševljavati druge za Krista. Podsjetio je tako na svjedočenje iskustva sv. Augustina za čije je životno obraćenje ustrajno molila njegova majka Monika. Samo u Božjoj blizini, samo u iskustvu zajedništva s Bogom ljudi pronalaze svoj smiraj, smiraj svojega srca. Nalazimo i svoje povjerenje prema Bogu. Bog nas prepoznaje po našem imenu. Želi nam dozvati u svijest istinu da smo svi Božja slika, da smo stvoreni na njegovu sliku te imamo svoje dostojanstvo. Imamo dostojanstvo Božje djece, Božjih sinova i kćeri, rekao je, uz ostalo, hvarski biskup.

Ustvrdio je kako je unatoč tom dostojanstvu koje proizlazi iz ljudske stvorenosti na Božju sliku čovjekov život obilježen grijehom i slabošću te životnim borbama. Najveće se borbe odvijaju upravo u ljudskome srcu. To su borbe između dobra i zla, između svjetla i tame, između grijeha i dobra, oholosti i poniznosti, između ludosti i mudrosti, primijetio je mons. Palić. Pojasnio je kako dostojanstvo čovjeka stvorena na sliku Božju obvezuje kršćane na životno svjedočenje i spremnost nositi Krista drugima.

"Ako nisam oduševljen kršćanin, kako mogu drugoga oduševiti za Krista. Ako u svome srcu ne nosim Boga i moju istinu da sam spašen i otkupljen, kako mogu drugome svjedočiti tu istinu vlastitoga spasenja i otkupljenja koje se događa u Isusu Kristu", poručio je hvarski biskup. Podsjetio je na liturgijski spomendan sv. Leopolda Bogdana Mandića, naglasivši kako je taj hrvatski svetac svoje životno ostvarenje pronašao nudeći ljudima čudesan susret s Bogom kroz slavlje sakramenta pomirenja.

U tijeku euharistijskoga slavlja biskup Palić podijelio je sakrament potvrde ovogodišnjim kandidatima te župe kojih je bilo sedmero. Pred kraj misnoga slavlja Vrbanjanin Marko Pavičić darovao je biskupu Paliću svoju knjigu "Za križem – u riječi i slici". Knjiga je ustvari fotomonografija u kojoj autor donosi križonoše iz višestoljetne pobožnosti na otoku Hvaru. Misno slavlje za prvoga pohoda biskupa Palića župi pjevanjem je uveličala mješovita klapa Svetoga Duha sastavljena od mladih župljana.

misija / ika