Katolička Dalmacija 910

Biskup Palić: Tko Krista nosi u srcu, za njega i svjedoči

Biskup Palić: Tko Krista nosi u srcu, za njega i svjedoči
Biskup Palić propovijeda u hvarskoj katedrali na zavjetnoj svetkovini sv. Prošpera

Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio hvarski biskup mons. Petar Palić i procesijom sa svečevim moćnikom proslavljena je u petak 11. svibnja u katedralnoj župi sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru zavjetna svetkovina sv. Prošpera, suzaštitnika grada i Hvarske biskupije. 

Uz biskupa Palića koncelebrirali su umirovljeni biskup mons. Slobodan Štambuk, katedralni župnik don Mili Plenković, dekan Hvarskoga dekanata preč. Emil Pavišić, dekan Bračkoga dekanata supetarski župnik don Toni Plenković i nekoliko svećenika s Hvara i Brača.

"Okupili smo se kako bismo zajedno posvjedočili svoju pripadnost Isusu Kristu i svoju želju da nasljedujemo primjer sv. Prošpera, suzaštitnika našega grada i biskupije", rekao je biskup Palić uvodeći vjerni narod u euharistijsko slavlje. Izrazio je radost što u slavlju sv. Prošpera sudjeluju umirovljeni hvarski biskup, svećenici, uz hvarske pristigli i s otoka Brača, zatim predstavnici gradskih vlasti i Božji narod.

Na početku homilije podsjetio je na riječi pape Franje izgovorene o mučenicima i mučeništvu u domu Sv. Marte u Vatikanu koji je ustvrdio da su danas velika snaga Crkve male progonjene Crkve. Danas ima više mučenika nego u prvim stoljećima, a mediji o tome šute. Mučenici su oni koji nose Crkvu, koji je produbljuju. Mnogi su u zatočeništvu samo zbog toga što nose križ oko vrata i ispovijedaju vjeru u Isusa Krista. To je naše poniženje. Mi koji sve imamo, kojima je sve lako, a tužimo se kad nam nešto nedostaje, mislimo na svoju braću i sestre koji danas u puno većem broju nego u prvim stoljećima podnose mučeništvo, rekao je papa Franjo u svojem nagovoru.

Osvrnuvši se na mučeništvo sv. Prošpera, čiji su posmrtni ostaci doneseni u Hvar iz rimskih katakombi 1671. godine, biskup Palić podsjetio je da je sv. Prošper svoje mučeništvo podnio 304. godine za progona cara Dioklecijana. Ne možemo odvratiti pogled od svih onih koji danas hrabro i s potpunim predanjem u Gospodina svjedoče svoju pripadnost Isusu Kristu, rekao je hvarski biskup, istaknuvši kako je prema nekim statističkim podacima samo prošle godine ubijeno 90 000 kršćana zbog svoje vjere. 

Slaveći blagdan sv. Prošpera želimo sebi postaviti pitanje tko su to mučenici i na što nas danas asocira pojam mučenik. Jesu li to muškarci i žene u antičkoj areni pred lavovima ili teroristi opasani dinamitom spremni na samoubojstvo i ubojstvo drugih tobože u Božje ime? Kršćanska tradicija mučenicima zove one koji za svoju vjeru trpe i u ekstremnim situacijama umiru, rekao je biskup Palić, pojasnivši kako u izvornom značenju pojam označava svjedoka koji "svjedoči što je vidio, čuo i doživio". Naveo je primjere tolikih mučenika u povijesti hrvatskoga naroda koji su, kako je rekao, "bili ubijeni iz mržnje prema vjeri".

"Za onoga tko je bez vjere svaka smrt je gubitak, nestajanje, odlazak prema ništavilu. Za čovjeka ispunjena vjerom mučeništvo i smrt, pa makar proživljeni u svojevrsnom strahu, ali ipak prihvaćeni čudesnom unutarnjom snagom, jesu trenuci nadilaženja samoga sebe i pobjede nad sobom. Na život i smrt tih Božjih ljudi mi gledamo očima vjernika. Trenuci smrti kršćanskih mučenika, tih dragih muževa i žena, bili su doista trenuci kušnje. Trenuci smrti svetoga Prošpera bili su u pravom smislu riječi poput kušanja zlata u taljici ali ih je Gospodin prepoznao i nagradio vječnom proslavom u Nebu, Prošperovu vjernost i ustrajnost, požrtvovnost i odricanje" istaknuo je mons. Palić.

Vjernike je potaknuo na nasljedovanje primjera sv. Prošpera, čije je štovanje duboko prisutno u vjerničkom životu hvarskih žitelja. "Ako se želi u potpunosti živjeti za Krista, onda se mora umrijeti svojim čežnjama i težnjama. Kad se u potpunosti živi za Krista, onda se ne može ne vidjeti brata čovjeka koji je u potrebi, ne može se ne suosjećati s boli i gubitkom drugoga, ne može se ne dijeliti radosti i nade, žalosti i tjeskobe svoga brate i sestre, s kojima živim, svoje župne zajednice, svoje biskupije, Crkve, svoga naroda. Ako se želi u potpunosti živjeti za Krista onda treba biti spreman pružiti svjedočanstvo takvoga života za Krista, upravo onako kako je to učinio sv. Prošper. Onaj tko Krista nosi u srcu, njega naviješta i za njega svjedoči", poručio je hvarski biskup.

Nakon euharistijskoga slavlja uslijedila je svečana procesija po Trgu sv. Stjepana u kojoj je dostojanstveno sudjelovalo vjerničko mnoštvo. Već tradicionalno procesiju su predvodili bratimi hvarskih bratovština Sv. Nikole i Sv. Križa u bratimskom ruhu, koji su posluživali i u liturgijskim obredima. U tijeku svečanoga ophoda po hvarskoj Pjaci biskup Palić blagoslovio je moćnikom sv. Prošpera grad i njegove stanovnike.

 Uz brojni Božji puk na slavlju sv. Prošpera sudjelovao je hvarski gradonačelnik Rikardo Novak i predsjednik Gradskoga vijeća Jurica Miličić. Pjevanje je predvodio katedralni zbor Sv. Cecilije pod ravnanjem Klare Milatić uz orguljsku pratnju Tomija Domančića.

MISIJA / JADRAN BAŠIĆ