Katolička Dalmacija 451

Peti susret mladih Dubrovačke biskupije održan u Trpnju

Peti susret mladih Dubrovačke biskupije održan u Trpnju
Na susretu se okupilo dvjestotinjak mladih iz svih dekanata biskupije

Peti biskupijski susret mladih Dubrovačke biskupije pod geslom „Pođite po svem svijetu i propovijedajte evanđelje svemu stvorenju" održan je u subotu 14. travnja u župi sv. Petra i Pavla u Trpnju na Pelješcu, a na njemu se okupilo dvjestotinjak mladih iz svih dekanata biskupije.

Program je počeo misom koju je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić uz koncelebraciju župnika domaćina don Alena Kerija, generalnog vikara don Hrvoja Katušića, dekana don Marka Stanića te drugih svećenika.

Biskup Uzinić u propovijedi je naglasio kako vrijeme u kojemu živimo nije dobro vrijeme. „Jutros smo čuli vijest da je počeo napad na Siriju. Ne znam kako će to završiti, taj, kako ga je papa Franjo nazvao, treći svjetski ratu u dijelovima, koji svaki dan sve više kuca na naša vrata. Pozivam vas odmah na početku da molite i za sirijski narod, ali i da molite za mir u svijetu. No, ono što je još i važnije od molitve ili jednako važno kao i sama molitva jest da budemo oni koji rade za mir. Ne možemo samo moliti, ili samo raditi nego moramo i moliti i raditi, zalagati se u svojoj svakodnevnici."

Biskup se osvrnuo na stanje „u našoj Crkvi i našoj domovini, o podjelama koje su bile dosta intenzivne prošlih dana i koje se nekako svima ostavile određenu gorčinu, pitanja i nejasnoće. Željeli smo se boriti protiv ideologije, a u toj našoj borbi prikazani smo kao borci protiv čovjeka, protiv žene, protiv onih koji su drukčiji. Nekako se sve izokrenulo, a to još više ostavlja gorčinu u svima nama.

Situacija kroz koju mi prolazimo, sukob između pojedinih skupina unutar Crkve, kulturoloških kršćana, biskupa, kršćana koji pomalo radikalnije pristupaju svojoj vjeri, korištenje različitih izraza, sve ono što nas dijeli, izgleda nije ništa novo u Crkvi. Vidjeli smo u Djelima apostolskim da je postojao također i u prvoj Crkvi sukob koji se svodi uvijek na nekakve ovozemaljske interese. U njihovom je slučaju to bilo zanemarivanje udovica, a našem se slučaju dogodi nešto drugo što je povezano uz novac, moć, slavu…"

Biskup je također istaknuo kako je prošlih dana papa Franjo rekao kako je novac „đavolji izmet", ali tako možemo reći i za slavu i za moć. „Jer su u pozadini svih tih sukoba zapravo novac slava, čast, moć, ugled", kazao je dubrovački biskup i nastavio: „No ono što je važno otkriti u ovom ulomku iz Djela apostolskih jest to da su učenici riješili tu situaciju tako da su izabrali sedam muževa na glasu i poslali ih da oni promjene tu situaciju nereda, odnosno taj razlog sukoba. Zapamtite tih sedam muževa!"

Biskup je zatim govorio o geslu susreta uzetom iz Markova evanđelja „Pođite po cijelom svijetu i propovijedajte evanđelje svemu stvorenju". Poručio je mladima da posebno zapamte ovo „svemu stvorenju", u kontekstu podjela o kojima je govorio jer se nikad ne smije dogoditi da se naš „ne" koji želimo i trebamo reći nekoj ideologiji pretvori u „ne" konkretnom čovjeku zato što je drukčiji. Pođite svakom stvorenju i propovijedajte mu Evanđelje! Što je Evanđelje?

To je govor o Božjoj ljubavi prema nama koja nema granica. I propovijedanje toga Evanđelje je govor o tome, ali i život u skladu s tom logikom. A to je logika Hvalospjeva ljubavi koji smo uzeli kao današnji psalam. To je ljubav koja se ne hvasta, ne nadima se, ne traži svoje, nije zavidna, sve vjeruje, svemu se nada, dakle nešto sasvim obrnuto od onog „đavoljeg izmeta": novca, moći, časti slave, ugleda, onog „biti prvi", onog „dominirati nad drugima", to je ljubav koja nas poziva na služenje.

Zato bih želio da ovaj Isusov poziv upućen apostolima koji smo uzeli kao geslo susreta: „Pođite po cijelom svijetu i propovijedajte evanđelje svakom stvorenju" shvatimo, svatko od nas, kao poslanje da prilazimo ljudima, da im svjedočimo i donosimo Kristovu ljubav te da ne dozvolimo da nas sukobi, interesi i različiti 'đavolji izmeti' međusobno zavade.

Vraćajući se na Djela apostolska, biskup je kazao kako je to zapravo i poziv svima nama da se prepoznamo u jednom od tih sedmorice muževa. „Sedam je broj koji zahvaća cjelinu. Ja bih vama, dragi mladi, želio da vi danas shvatite sebe, okupljene na ovom susretu, kao one koje biramo - ja vas kao vaš biskup želim izabrati - da krenete u taj naš svijet zavađen različitim interesima, svijet kojemu na vrata kuca treći svjetski rat, svijet u kojemu se stalno i ponovno javljaju različite ideološke rasprave i podjele, i u tom svijetu budete oni koji propovijedate Evanđelje svakome stvorenju, oni koji govore o ljubavi Božjoj koja nam je iskazana u Isusu Kristu, ali i svjedoče tu Božju ljubav svakom čovjeku. Neka nam Gospodin pomogne da tako i bude, kako bismo mi u taj svijet i Crkvu, u sve naše podjele, donosili Evanđelje Isusa Krista i njegovu ljubav."

Na kraju je sve prisutne pozdravila pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko. Posebno je zahvalila župniku Keriju i cijeloj župnoj zajednici na gostoprimstvu i pomoći u organizaciji ovog susreta. Poslije mise uslijedio je zajednički objed. Nakon toga su mladi, podijeljeni u deset grupa, sudjelovati u prigodnim katehezama koje su pripremili i vodili animatori Dubrovačke biskupije. Nakon kateheza uslijedio je zabavni program koji se sastojao od igre i kviza. Program je završio klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u župnoj crkvi koje je predvodio župnik.

Bio je to peti susret mladih Dubrovačke biskupije u novije vrijeme, a do sada su se biskupijski susreti mladih održali u Pridvorju (2011.), Kuni Pelješkoj (2012.), Dubrovniku (2013.) i Stonu (2015.).

misija / ika