Katolička Dalmacija 565

Obilježena dvadeseta obljetnica Uskrsnog Emausa na Skradinskom buku

Obilježena dvadeseta obljetnica Uskrsnog Emausa na Skradinskom buku
Slavlje je uz koncelebraciju dvadesetak svećenika predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić

Uskrsni Emaus ili Uskrsna euharistija u prirodi tradicionalno je slavljena na Uskrsni ponedjeljak na Skradinskom buku u Nacionalnom parku Krka.

Slavlje je uz koncelebraciju dvadesetak svećenika predvodio šibenski biskup Tomislav Rogić. Ovogodišnji Emaus uz domaće vjernike okupio je i velik broj hodočasnika i svećenika iz Zagrebačke, Splitsko–makarske i Zadarske nadbiskupije, te Varaždinske i Sisačke biskupije. Ove godine obilježeno je dvadeset godina Uskrsnog Emausa u Nacionalnom parku Krka. Opširnije u prilogu Ive Kronje.

Posebnost Uskrsnog Emausa na Skradinskom buku duhovna je dimenzija samog okupljanja. Euharistija slavljena u prirodi poseban je doživljaj. Ove godine preko tisuću hodočasnika to je potvrdilo sudjelujući na misnom slavlju, kazao nam je organizator slavlja, župnik u Skradinu don Gabrijel Jagarinec.

Okupljanja na Uskrsni ponedjeljak na Skradinskom buku započela su skromno 1998. godine kad se mali broj entuzijasta, vjernika Skradina po prvi puta okupio. Zahvaljujući nekadašnjem župniku Skradina don Anti Lovriću Caparinu ova manifestacija prešla je lokalne granice, te je prepoznatljiva po kruhu koji se na kraju slavlja blagoslivlja i dijeli vjernicima, kazao je zauzeti vjernik Marko Petrović. 

Brojnim vjernicima šibenski biskup Tomislav Rogić u homilji je poručio kako Uskrsni ponedjeljak ili drugi dan Uskrsa poziva još dublje uroniti u tajnu Uskrsnuća. Eto nas u Emausu da prepoznamo Isusa u lomljenju kruha Euharistije – u njegovoj Riječi da nađemo tumačenja i odgovore – u našem međusobnom životu, odnosima, riječima i djelima: da mu dademo mjesta da hoda sa nama kako bi postali dionici Spasenja, vječnog života, kako bi i mi prepoznavali njegova djela u svome životu.

Nađimo češće trenutke tišine i molitve; osobno i zajednički: u obitelji, u svojoj župnoj zajednici, trenutke tišine u kojima ćemo razmatrati djela Božja i u svome životu. Dopustimo mu da s nama hoda, da nam tumači, da prepoznamo njegove tragove i vidimo jasnije kamo nas vodi! Naučimo lomiti kruh – dijeliti život – s drugima kako nas je On naučio da i nas prepoznaju kao njegove sinove i kćeri. Da i mi poput dvojice učenika radosno i bez straha trčimo navijestiti njegovu Radosnu vijest. Krist je Uskrsnuo! Aleluja! 

misija / šibenska biskupija