Katolička Dalmacija 519

Blagoslov križa u zaselku Vekići

Blagoslov križa u zaselku Vekići
Novoizgrađeni križ od 12 metara na vrhu brda Tikvina u zaselku Vekići u Borovcima kod Metkovića

Novoizgrađeni križ od 12 metara na vrhu brda Tikvina u zaselku Vekići u Borovcima kod Metkovića blagoslovljen je 8. travnja, na Bijelu nedjelju i nedjelju Božjega milosrđa.

Slavlje je započelo misom u crkvi Sv. Nikole u Borovcima. Bilo je nazočno oko tri stotine osoba. Nakon mise vjernici su se u tišini jedan za drugim zaputili na strmo brdo koje se nalazi na 354. metru nadmorske visine. Križ je blagoslovio don Miroslav Rubić.

Slavlju blagoslova križa nazočili su gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan sa suradnicima i načelnik općine Kule Norinske Nikola Krstičević. Događaj je pjesmom pratila klapa Sv. Nikola iz Metkovića.

Gradnju križa inicirali su i izgradili Vekići, koji su većinom iseljeni u Metković, Australiju, Austriju i Kanadu. Gradnja je trajala tri godine. Trebalo je nadljudskih napora da se izgradi pristupni put od 1300 metara, širok 1,5 do 2 metra, i iznese potrebni materijal za gradnju križa. Križ je i elektrificiran tako da se vidi iz Metkovića i s autoputa. Nakon blagoslova križa uslijedilo je druženje uz domjenak na ravnini kod Bristovaca u Borovcima.

misija / ika