Katolička Dalmacija 849

Nadbiskup Barišić pohodio klauzurne redovnice u Splitu i Trogiru

Nadbiskup Barišić pohodio klauzurne redovnice u Splitu i Trogiru
Mons. Marin Barišić sa sestrama benediktinkima u samostanu sv. Nikole u Trogiru

U vazmenoj osmini, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić posjetio je sestre benediktinke u samostanu sv. Nikole u Trogiru, te sestre klarise u samostanu sv. Klare u Splitu. U već tradicionalnom pohodu, Nadbiskup je čestitao redovnicama Uskrs sa željama da novost i radost Uskrslog Gospodina bude još snažnije prisutna u njihovim samostanskim zajednicama.

Kristovo uskrsnuće temelj je naše vjere i razlog naše nade. Događaj je to koji je promijenio povijest i cijeli svijet, ali isti tako želi mijenjati i život svakog pojedinca. Sveti Pavao u svojim poslanicama snažno naglašava važnost da se već sada u našim životima osjeti da smo zahvaćeni uskrsnim događajem te da već sada hodimo u novosti života koju smo primili po krštenju. Osoba koja je puna nade ne ostaje uz grob i paralizirana, već hodi naprijed.

Ovaj hod nije primjetljiv samo na izvana, u tjelesnom životu, već se osjeća i u duhovnom življenju. Tako smo kroz povijest mogli uočiti razne stilove duhovnosti koji su na jedan način bili dominantni i vodili su k prijelazu u novi i drugačiji stil življenja. Pojedini duhovni autori tvrde da je na početku trećeg tisućljeća najsnažniji naglasak potrebno staviti na duh i duhovnost zajedništva, oslonjen na svetopisamske riječi: „Gledajte kako se ljube!“, ustvrdio je mons. Barišić.

Na kraju susreta nadbiskup Barišić je zahvalio redovnicama na svim molitvama i žrtvama koje prikazuju Gospodinu za sve vjernike i svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije. Darovao im je svijeću s ugrađenim logom Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji i pozvao ih je na molitvu za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji čije će završno slavlje biti u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna 2018.

misija / nadbiskupija-split