Katolička Dalmacija 1411

Split bi mogao dobiti prvu Katoličku osnovnu školu

Split bi mogao dobiti prvu Katoličku osnovnu školu
FOTO ANTE ČIZMIĆ / HANZA MEDIA

Planirani dvosmjenski dječji vrtić, te osnovna i srednja strukovna škola s pratećim sadržajima gradili bi se na državnom zemljištu koje bi bilo zamjena za oduzete crkvene parcele u bivšem sustavu

Split bi mogao dobiti prvu Katoličku osnovnu školu, a inicijativa je potaknuta od strane roditelja. Potpisi podrške prikupljaju se po nekim župama, primjerice u crkvi Gospe od Zdravlja.

Da je riječ o dugogodišnjoj inicijativi koja je ponovno intenzivirana, potvrdili su nam iz Nadbiskupije splitsko-makarske. Više od 10 godina razmišlja se o utemeljenju vjerske obrazovne ustanove pod Marjanom, a sve veće zanimanje roditelja potencijalnih učenika "osvježilo" je ideju.

- Budući da katolička škola, po svom značenju i dobru, nadilazi pojedince i redove u Crkvi, dogovoreno je da u projekt krenemo zajedničkim snagama, i to naša Nadbiskupija, Hrvatska salezijanska provincija i Provincija sestara Službenica milosrđa sa sjedištem u Splitu. U priču bi se uključili salezijanci koji imaju iskustva i karizmu u radu s djecom i mladima, a vode župu Kman uz koju djeluje Oratorij koji okuplja djecu i mladež. Sestre Službenice milosrđa (anćele) vode dječji vrtić u Ćiril-Metodovoj ulici, kao i dom "Samaritanac". I salezijanci i anćele vodili su školu, odnosno ženski đački dom dok im komunističke vlasti nisu to oduzele - kazao nam je mons. Miroslav Vidović, generalni vikar Nadbiskupije.

Prema njegovim riječima, najveći dio zahtjeva za katoličkom osnovnom školom dolazi od roditelja djece koja pohađaju katoličke vrtiće, a u Splitu su četiri takva objekta, od kojih je najveći onaj koji vode anćele.
- Osluškujući potrebe djece, mladih, kao i roditelja, spomenute crkvene institucije odlučile su se za širi projekt koji bi, po svom sadržaju, bio Katolički školski centar s dvosmjenskim dječjim vrtićem, katoličkom osnovnom i srednjom školom vjerojatno strukovnog usmjerenja.

Novoutemeljena institucija imala bi i popratne sadržaje poput dvorane za tjelesni odgoj, prostora za učeničku prehranu, za tribine raznih sadržaja, edukacijske igraonice, kako bi bio raspoloživ djeci, mladima i roditeljima tijekom cijele godine, uključujući i praznike. Iz Nadbiskupije naglašavaju kako projekt podupiru predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković, a s idejom su upoznati gradonačelnik Andro Krstulović Opara i njegovi suradnici.

- Nadležnim državnim tijelima upućen je prijedlog za rješavanje imovinskopravnih odnosa na mogućoj lokaciji za realizaciju ovoga projekta s nakanom da se situacija riješi sukladno Zakonu o naknadi imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine i sukladno međunarodnim ugovorima između RH i Svete Stolice. To znači da bi zemljište koje bismo dobili od države bilo zamjena za crkvena zemljišta oduzeta od strane komunističke vlasti, a koja nije moguće vratiti. Nadamo se da će Vlada i Grad prepoznati i potvrditi vrijednost projekta te staviti svoje stručne službe na raspolaganje u postupku ishođenja svih potrebnih dozvola - dodao je mons. Vidović.

Budući Katolički školski centar nije zamišljen kao "kvartovska osmoljetka", nego bi svojim položajem i otvorenošću bio na korist svim zainteresiranima sa šireg splitskog područja.
- Ovo je nastojanje da crkvene ustanove svoju imovinu još jednom stave u funkciju općeg dobra na poseban i originalan način - poručuju iz Nadbiskupije.

U Hrvatskoj već djeluje nekoliko osnovnih katoličkih škola, primjerice u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku, Varaždinu, Požegi, Novskoj i Virovitici. Riječ je o redovitim, besplatnim građanskim obrazovnim ustanovama čiji je nastavni program isti kao i u ostalim javnim školama, no s naglašenom odgojnom dimenzijom.
Uvjet za prijavu u ovakvu školu nije krsni list djetata, nego samo prijava. Specifičnost takvih institucija je što uz obveznog psihologa i pedagoga imaju i duhovnika.

Merien Ilić
Diana Barbarić