Katolička Dalmacija 1103

Biskup Štambuk: U mirovini ću dovršiti svoj ratni dnevnik

Biskup Štambuk: U mirovini ću dovršiti svoj ratni dnevnik
Biskup Slobodan Štambuk s novinarima

Želio bih pisati, želio bih neke stvari koje sam zapamtio staviti na papir - kaže mons. Štambuk, koji će 30. travnja biti suzareditelj svog nasljednika dr. Petra Palića

Nakon što je biskup mons. Slobodan Štambuk objavio imenovanje mons. dr. Petra Palića novim biskupom Hvarsko-bračko-viške biskupije, ta vijest se na tri dalmatinska škoja ne prestaje komentirati.
Biskup Štambuk je već u spomenutoj prigodi naglasio da je vrlo zadovoljan odlukom pape Frane, što su potom, naravno, potvrdili i njegovi dijecezanski svećenici, redovnici i redovnice.

Vjernici su, kako se u javnosti može čuti, oduševljeni da je mons. dr. Petar Palić s poniznošću prihvatio službu u Hvaru te da je svim svećenicima, redovnicama, redovnicima, vjernicima laicima i ljudima dobre volje hvarske biskupije poručio: "Molim Gospodina da nam korake učvrsti i daruje snagu u izgradnji Kraljevstva Božjega i u naviještanju Božje ljubavi i milosrđa."

Prvi susret biskupa Palića sa svojom braćom svećenicima i redovnicima upriličit će se na dan Uskrsne srijede (4. travnja) u Vrbanju. Tada će se obaviti i posveta ulja sv. krizme, ulja s kojim će i on biti pomazan, baš kao i đakon Toni Aviani iz Staroga Grada – Farosa, kada bude ređen za svećenika. Dakle, bit će to jedan značajan dan, prvi susret novog biskupa s otokom Hvarom te ujedno dobra prilika da ga svi skupa dočekaju, vide i upoznaju.

A ređenje biskupa Palića najavljeno je za ponedjeljak 30. travnja (10.30) u hvarskoj katedrali, čime je biskup Štambuk iznimno zadovoljan budući da je i on tog istog dana bio zaređen za prvog čovjeka Hvarske biskupije. Glavni zareditelj bit će mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a suzareditelji mons. Slobodan Štambuk, apostolski administrator Hvarske biskupije, i mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Sasvim je izvjesno da će pred biskupom Palićem nakon toga biti uistinu zahtjevan posao. No, mi smo za susreta s novinarima pitali biskupa Štambuka, koji je tijekom svoje službe itekako brinuo o duhovnim i materijalnim dobrima, osobito svećeničkim zvanjima, što će on raditi, čime će se baviti nakon odlaska u mirovinu.

– Ja najprije, da se razumijemo, ostajem biskup, zar ne? Biskup je do kraja života, kao i svećenik. Drugo, ostajem u Hvaru. Ja sam kao čovjek koji se do sada najviše posvetio Crkvi, a 77. mi je godina, proživio u Hvaru, pa je nekako logično da tu i ostanem do kraja života. Čime ću se ubuduće baviti? Sve ovisi o tome kakvo će biti moje zdravstveno stanje. Želio bih pisati, želio bih neke stvari koje sam zapamtio staviti na papir. Volio bih napisati, makar imam već dosta toga napisanog, moj ratni dnevnik, koji bi zasigurno bio vrlo zanimljiv – odgovorio je dosadašnji hvarski biskup.

Dodajmo na kraju, kako je poznati hrvatski hodočasnik Toni Berišić (66), podrijetlom Janjevac, koji zadnjih 45 godina živi na relaciji Osijek - Jelsa na Hvaru, svoje posljednje hodočašće prošle subote posvetio novom hvarskom biskupu mons. dr. Petru Paliću, koji je također podrijetlom Janjevac.

mirko crnčević