Katolička Dalmacija 426

Posedarje i Benkovac pobjednici Vjeronaučne olimpijade u Zadru

Posedarje i Benkovac pobjednici Vjeronaučne olimpijade u Zadru
Natjecanje je održano u OŠ Bartula Kašića u Zadru

Natjecanje iz vjeronauka Zadarske nadbiskupije održano je u petak 9. ožujka u OŠ Bartula Kašića u Zadru.

Pobjednik među osmoškolcima je OŠ Braća Ribar – Posedarje, s mentoricom vjeroučiteljicom Bertom Pericom. Posedarski vjeroučenici koji će predstavljati Zadarsku nadbiskupiju na Olimpijadi u Poreču su: Ante Nekić, Andrea Nekić, Nikolina Lerga i Antea Knežević. Drugoplasirana je OŠ Šimuna Kožičića Benje – Zadar (s. Marija Beroš), a trećeplasirana OŠ Bartula Kašića – Zadar (Jolida Klarić). Od dvadeset osnovnoškolskih ekipe koje su sudjelovale na školskom natjecanju iz vjeronauka, na nadbiskupijsko natjecanje se plasiralo jedanaest prvoplasiranih škola, odnosno 55 vjeroučenika.

Pobjednik među srednjoškolcima je SŠ kneza Branimira – Benkovac, s mentorom Hrvojem Oštrićem. Benkovački vjeroučenici koji će predstavljati Zadarsku nadbiskupiju na travanjskom državnom natjecanju su: Petar Bačić, Anđela Grgić, Branimir Rakić i Julian Kovačić. Drugoplasirana ekipa je Gimnazija Jurja Barakovića – Zadar (Slobodan Šarić) a treće mjesto osvojila je Gimnazija Franje Petrića – Zadar (Marija Jozić Klanac). Od četrnaest srednjoškolskih ekipa na školskom natjecanju, na nadbiskupijskom je nastupilo osam najuspješnijih škola odnosno 40 vjeroučenika.

Natjecanje se sastojalo od pismenog dijela i ekipnoga u tomboli te završno usmenog dijela za prvih pet ekipa. Sudionicima se prije početka natjecanja obratio mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. Tragom teme ovogodišnje olimpijade „Kršćani na putu dijaloga", ohrabrivši vjeroučenike u njihovu radu, mons. Lenkić im je prenio poruku mr. don Gašpara Dodića, predstojnika Katehetskog ureda Zadarske nadbiskupije.

„Posebnost dijaloga, s crkvene strane, jest traženje novih načina, novih putova u primjeni Evanđelja na konkretne društvene prilike određenog naroda. Poziv je to kršćanima na inovativnost i kreativnost, koji tako vođeni Duhom Svetim omogućuju da Riječ Božje trči svim narodima", rekao je mons. Lenkić, dodavši da su i vjeroučenici „sluge te Riječi, ministri Božje Riječi, a biti sluga te Riječi je neizrecivo uzdignuće". Zato je to njima i mentorima najbolje priznanje i veliko hvala za uloženi trud i vrijeme utrošeno u pripremi za olimpijadu.

„To je poziv da stvarate svoj ambijent, kako biste kroz dijalog i sučeljavanja mogli saznati pitanja današnjeg čovjeka, prepoznati znakove vremena te proročki davati prave odgovore. Tako Kristov nalog da se Evanđelje propovijeda svim narodima (Mt 28,19-20) dobiva novi zamah. Time se otvaraju vrata ujedinjenju čovječanstva na čemu Crkva ustrajava, krštavajući u jednom Duhu i blagujući jedan Kruh", poručio je mons. Lenkić.

misija / ika