Katolička Dalmacija 943

U rodnoj župi u Sukošanu pokopan mons. dr. Eduard Peričić

U rodnoj župi u Sukošanu pokopan mons. dr. Eduard Peričić
Misu zadušnicu u crkvi Svih svetih na groblju u Sukošanu predslavio je nadbiskup Želimir Puljić

Mons. dr. Eduard Peričić, svećenik Zadarske nadbiskupije i hrvatski crkveni povjesničar, pokopan je u subotu 10. ožujka u svojoj rodnoj župi sv. Kasijana u Sukošanu.

Misu zadušnicu u crkvi Svih svetih na groblju u Sukošanu u zajedništvu s brojnim svećenicima Zadarske nadbiskupije, uz sudjelovanje brojnih redovnica i vjernika laika pristiglih iz svih njenih dijelova, predslavio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Sprovodni obred predvodio je don Domagoj Kelava, župnik Sukošana. Među svećenicima bio je i mo Šime Marović, don Eduardov rođak.

Tri su velika doprinosa i zasluge mons. Peričića kojima je don Eduard podržao razvoj Katoličke Crkve u Hrvatskoj i to baš u odnosu na Svetu Stolicu i sv. Ivana Pavla II. kojega je osobno poznavao i susretao. Don Eduard je uvelike pridonio završnoj proslavi svehrvatskog crkvenog i narodnog jubileja „Trinaest stoljeća kršćanstva u Hrvata" – proslavi Branimirove godine u Zadru i Ninu 1. i 2. rujna 1979. g.

Drugo, tim povodom, ususret toj proslavi, papu Ivana Pavla II. u osobnim susretima u Vatikanu upoznavao je s poviješću hrvatskog naroda i njegovog odnosa prema Svetoj Stolici. Treće, mons. Peričić radio je nekoliko mjeseci na izradi pozicije u Rimu za proglašenje Alojzija Stepinca blaženim i svetim, tako pomogavši postulatoru dr. Jurju Batelji u izradi Stepinčeve pozicije. Mons. Peričić bio je među rijetkima koji je mogao ući u Vatikanski tajni arhiv i tamo istraživati, a to je bila posljedica njegova prijateljavanja s Ivanom Pavlom II., papina povjerenja. Mons. Peričić posredno je povezan i s inicijativom utemeljenja Doma hrvatskih hodočasnika u Rimu.

Prema svjedočanstvu zadarskog svećenika don Tomislava Sikirića, poznavatelja don Eduardova života s kojim je don Tomislav surađivao te je bio primatelj don Eduardovih poruka kojima se mons. Peričić nije javno i na širim razinama hvalio, činjenica je da je papa Ivan Pavao II. upravo zahvaljujući mons. Peričiću hrvatski narod počeo zvati „Dragi moji Hrvati". Naime, kad su hrvatski biskupi predali molbu da papa Ivan Pavao II. bude pokrovitelj proslave Branimirove godine 1979. g. u Ninu, zadarski nadbiskup Marijan Oblak, domaćin proslave i prijatelj Wojtyle s koncilskog zasjedanja, rekao je papi: „Ja ću Vam osigurati profesora koji će Vas upoznati s poviješću hrvatskog naroda i povezanosti Hrvatske sa Svetom Stolicom".

Tako je mons. Peričić osobno u tri susreta Ivanu Pavlu II. održao predavanje i predstavio mu povijest Hrvata, pojasnivši kako je hrvatski narod na svoj sadašnji prostor došao iz Bijele Hrvatske, s područja Karpata. Papa je na to rekao: „Ja sam iz Krakova, iz Karpata. Onda sam ja Bijeli otac iz Bijele Hrvatske". Papa je bio radostan i zbog povezanosti Hrvata i Poljaka po poljskoj kraljici Hedvigi koja ima hrvatske korijene. Hedvigina majka bila je Elizabeta Kotromanić, kćer bosanskog bana Stjepana II. Kotromanića i poljske princeze Elizabete Pjast.

Upravo su ti bliski i duboki susreti pape i don Eduarda bili poticaj da je papa Ivan Pavao II. na samom početku svog pontifkata, 30. travnja 1979. g., odlučio na grobu sv. Petra slaviti misu na jednom od narodnih jezika, na hrvatskom, a ne na latinskom, kako se to činilo do tada. Bila je to misa na hrvatskom jeziku na grobu sv. Petra, prvi put u povijesti. Uz Branimirov jubilej, proslavu 1100 godina vjernosti Hrvata papi, nasljedniku sv. Petra, 1979. g. papa Ivan Pavao II. prvi put u povijesti u bazilici Sv. Petra služio je misu i održao govor na hrvatskom jeziku, u nazočnosti svih hrvatskih biskupa i desetak tisuća hrvatskih hodočasnika.

Koliko je papa bio upućen u povijest ovih prostora i hrvatsku samobitnost, potvrđuje i činjenica da u susretima nije dopuštao da se za Hrvate kaže da su Jugoslaveni. Kada je rektor Papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima za zadarskog bogoslova Marija Sikirića na studiju u Rimu rekao „E un Jugoslavo", Ivan Pavao II. je uzvratio: „Non e Jugoslavo, ma un Croato" (On nije Jugoslaven, nego Hrvat).

Mons. Peričić pokrenuo je vjeronaučne susrete za mlade u crkvi Sv. Šime u Zadru 1973. g. te je više puta predvodio hodočašća mladih u Rim. Zbog osobnog poštovanja i poznavanja don Eduarda, papa Ivan Pavao II. te je hodočasnike uvijek primao u svoju privatnu audijenciju, s njima je imao susrete u svojoj bibilioteci gdje su razgovarali, uz izmjenu darova. Potvrđuju to i fotografije s tih susreta i mladi koji su u tome sudjelovali, od kojih su mnogi ispratili don Eduarda na sprovodu.

Papa je predvodio misu u privatnoj kapeli s don Eduardom i još trojicom hrvatskih svećenika 14. prosinca 1985. g. na hrvatskom jeziku. Tada je već peti put Ivan Pavao II. predslavio misu na hrvatskom jeziku. Papi je bilo drago čuti da većina studenata studira slavistiku i da dobro poznaju poljsku književnost i jezik. Svakomu je poklonio krunicu i spomen-knjigu Svete godine Otkupljenja. Potaknuo ih je da kažu kod kuće da Hrvati češće dolaze u Rim kako bi on mogao naučiti bolje hrvatski jezik.

Pozvao je mlade da dođu ljeti u Castel Gandolfo. I zaista, zadarski hodočasnici predvođeni mons. Peričićem susreli su Ivana Pavla II. u Castel Gandolfu 25. srpnja 1986. g. Tada su pred njim izveli recital autora mons. Peričića „Bijelom Papi iz Bijele Hrvatske", uz pjevanje starih zadarskih koralnih i pučkih napjeva.

Dr. Peričić je i glavni urednik monografije „Branimirova godina od Rima do Nina" u kojoj je tekstovima, službenim porukama i govorima te brojnim fotografijama prikazana proslava Branimirove godine u Ninu. Mons. Peričić je i autor scenarija za dokumentarni film o Branimirovoj godini i autor recitala „Vjera roda moga" koja je izvedena na Svečanoj akademiji u zadarskoj katedrali Sv. Stošije uoči proslave u Ninu, 1. rujna 1979. g.

U spomen na 14. prosinca 1985. g., kad je Ivan Pavao II. u privatnoj kapeli u Vatikanu slavio misu sa zadarskim hodočasnicima koje je predvodio don Eduard, 14. prosinca 2015. g. slavljena je svečana misa zahvalnica u Domu hrvatskih hodočasnika u Rimu, povodom 30. obljetnice pokretanja inicijative osnivanja tog Doma. Naime, upravo je na taj datum, 14. prosinca 1985. g., papa Ivan Pavao II. podijelio prvi blagoslov za utemeljenje Doma hrvatskih hodočasnika u Rimu. Nakon te mise 1985. g., prema svjedočanstvu i zapisu dr. Božidara Nagyja, o. Nagy, tadašnji urednik hrvatskog programa Radio Vatikana koji je također koncelebrirao u misi, papi je prvi put predstavio ideju o osnivanju hrvatskog hodočasničkog doma u Rimu.

Sveti Otac rekao je da je to dobra ideja i dobra inicijativa i odmah je udijelio svoj blagoslov tom projektu koji je pokrenula skupina hrvatskih redovnika i svećenika koji su tada živjeli u Rimu. Nakon tri tjedna, Ivan Pavao II. je i u pisanom obliku poslao Incijativnom Odboru Doma blagoslov i svoj novčani dar za budući Dom, te je tako sv. Ivan Pavao II. postao prvi dobrotvor Doma i tako je upisan u Knjigu darovatelja. Kroz Dom je u 33 godine njegovog djelovanja prošlo više od 50.000 hrvatskih hodočasnika.

Premda je posljednje godine života proveo u invalidskim kolicima, don Eduard se nikad nije žalio na poteškoće i trpljenja. Na pitanje kako uspijeva biti djelatan i u takvom stanju, don Eduard bi rekao: „Ja želim, a Bog daje snage". Darovao se drugima, bio otvoren za razgovore s ljudima te su kod njega mnogi učinili svoju životnu ispovijed. Vjerovao je da se molitvom mogu prebroditi sve životne poteškoće i sve je poticao na molitvu. Studente na VTKŠ-u u Zadru kojima je predavao htio je potaknuti da mole krunicu te se molitva krunice studenata s fakulteta nastavila subotom na susretima u privatnoj kući tadašnjeg studenta, a sada zadarskog svećenika Tomislava Dubinka.

Mons. Peričić krajem studenoga 2004. g. pokrenuo je molitvenu inicijativu „Suradnici Kraljice mira", u želji da ljudi barem pola sata dnevno izdvoje za molitvu. Inicijativa okuplja 700 članova i izvan granica Hrvatske te se po molitvi članova te inicijative krunica moli 24 sata dnevno.

Mons. Peričić bio je predavač crkvene povijesti na Visoko teološko-katehetskoj školi u Zadru od 1992. do 2009. g. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1963. g. u Zadru. Svećeničko geslo don Eduarda bilo je: „Da svi budu jedno", a na mladomisničkoj sličici za simbol je odabrao golubicu mira. Osobito se bavio proučavanjem srednjovjekovne crkvene i političke povijesti i u tom je području objavio mnoge znanstvene radove.

Od 1971. g. bio je član Hrvatskoga mariološkog društva, a od 1985. g. redoviti član Papinske međunarodne marijanske akademije te je sudjelovao na mnogim međunarodnim mariološko-marijanskim kongresima. Na njima je izlagao i obradio i povijesni aspekt štovanja Bogorodice u Hrvata od 7. st. do danas. Okrijepljen otajstvima vjere, mons. Peričić preminuo je u četvrtak 8. ožujka u Općoj bolnici Zadar, u 84. godini života i 56. godini svećeništva.

misija / ika