Katolička Dalmacija 1061

Biskupsko ređenje mons. Petra Palića u hvarskoj katedrali 30. travnja

Biskupsko ređenje mons. Petra Palića u hvarskoj katedrali 30. travnja
Imenovani hvarski biskup mons. dr. Petar Palić

Biskupsko ređenje imenovanog hvarskog biskupa mons. dr. Petra Palića bit će u ponedjeljak 30. travnja s početkom u 10.30 sati u hvarskoj katedrali Sv. Stjepana I., pape.

Glavni zareditelj bit će mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a suzareditelji mons. Slobodan Štambuk, apostolski administrator Hvarske biskupije, i mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović čestitala je mons. Dr. Petru Paliću na imenovanju hvarskim biskupom.
„S velikim zadovoljstvom primila sam vijest o Vašem imenovanju na mjesto biskupa Hvarske biskupije, na čemu Vam upućujem svoje iskrene čestitke.
Uvjerena sam da ćete ovu časnu dužnost obnašati na dobro svih vjernika te na dobro Crkve, naše drage Domovine i cijeloga hrvatskoga naroda te da ćete biti pastir otvorena srca za svakoga, posebno za svakoga čovjeka u potrebi i nevolji", istaknula je Predsjednica u čestitki mons. Paliću.  

Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov čestitao je mons. Petru Paliću na imenovanju za hvarskoga biskupa. „S velikom radošću primio sam vijest o Vašem imenovanju u prečasnu službu ordinarija Hvarsko-bračko-viške biskupije. Zahvaljujući na tome Providnosti i razboritosti Svete Crkve, upućujem Vam iskrenu čestitku uz izraze dubokoga poštovanja i povjerenja u Vašu osobu! Vaše imenovanje veliko je priznanje i počast iskazana Hrvatima iz Janjeva, koji čine dragi dio hrvatskoga bića te i njima ovim putem posredstvom Vas upućujem najveće čestitke!

Imenovani ste ordinarijem u drevnoj i povijesnoj Hvarskoj biskupiji u kojoj je kršćanstvo sveprisutno, duboko ukorijenjeno i stoljećima postojano te je upravo ono izgradilo kulturu toga otočkoga kraja. Imenovani ste ujedno biskupom na specifičnome i zahtjevnome području koje se danas susreće s mnogim izazovima, posebno očuvanjem stanovništva na tim otocima i potrebom njihova održiva razvoja uz njegovanje našega kršćanskoga identiteta.

Molim Vas da stoga primite također naš poticaj i potporu Vama za obavljanje te časne ali zahtjevne službe te da uvijek znate kako Vam je naša ruka puna povjerenja trajno i stalno ispružena za svaku pomoć", istaknuo je Petrov u čestitki imenovanome hvarskom biskupu.  

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica čestitala je mons. Petru Paliću na imenovanju za hvarskog biskupa. „S radošću sam primila vijest da Vas je Sveti Otac Franjo imenovao hvarskim biskupom. Ovo imenovanje veliko je priznanje Vama osobno za Vaše dosadašnje posvećeno svećeničko služenje i zauzetost u službama koje su Vam bile povjerene.

Uz zahvalu za sve što ste napravili za našu Dubrovačku biskupiju u Vaše dvadeset i dvije godine predane svećeničke službe, čestitam Vam na imenovanju za biskupa hvarskog i želim obilje snage i uspjeha u obavljanju te časne službe", istaknula je u čestitki voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu.

Uime Hrvatske redovničke konferencije, predsjednica s. Ana Marija Antunović, ASC, uputila je čestitku novoimenovanom hvarskom biskupu Petru Paliću.

„Uime Hrvatske redovničke konferencije, redovnika i redovnica u Hrvatskoj, zajedno s dopredsjednikom i članovima Vijeća, upućujem Vam iskrene čestitke na imenovanju za biskupa hvarskog. Primite od nas i obećanje molitve i podrške na koju možete računati u vršenju Vaše biskupske službe. Čestitke upućujemo i vjernicima Hvarske biskupije. Neka zagovor Blažene Djevice Marije, Majke Crkve, sv. Stjepana I, pape i sv. Prošpera prati Vašu biskupsku službu i sve vjernike biskupije", istaknula je s. Ana Marija Antunović. 

misija / ika