Katolička Dalmacija 600

Vjeronaučne olimpijade održane u biskupijama Splitske metropolije

Vjeronaučne olimpijade održane u biskupijama Splitske metropolije
Vjeroučenici Osnovne škole iz Hvara plasirali su se na državno natjecanje

Vjeronaučno natjecanje učenika osnovnih i srednjih škola Hvarsko-bračko-viške biskupije na biskupijskoj razini održano je u petak 9. ožujka u Osnovnoj školi „Josip Pupačić" u Omišu. Ovogodišnja vjeronaučna olimpijada održana je o temi „Na putu dijaloga", a u prigodi 500. obljetnice Reformacije. Organizatori vjeronaučne olimpijade bili su Povjerenstvo za provedbu natjecanja pri Agenciji za odgoj i obrazovanje i dijecezanski Katehetski ured.

Nakon vjeronaučne olimpijade na školskoj razini, na biskupijsko natjecanje plasirale su se tri osnovnoškolske ekipe iz Hvarske biskupije: OŠ Hvar, OŠ Vladimira Nazora Postira i OŠ Supetar. Od srednjih škola s područja biskupije sudjelovale su Srednja škola iz Hvara - Ispostava Jelsa i Srednja škola iz Bola na Braču.

Na državno natjecanje plasman su ostvarili učenici OŠ iz Hvara s vjeroučiteljem Zoranom Sansovićem, a među srednjim školama učenici Opće gimnazije u Jelsi koje je pripremao vjeroučitelj Ljubomir Ladan. Nagrade s priznanjima sudionicima natjecanja i njihovim mentorima uručio je član županijskoga povjerenstva za natjecanje vjeroučitelj Tomislav Budić, umjesto pročelnika Katehetskoga ureda Milija Plenkovića koji je bio odsutan zbog objave imenovanja novoga hvarskoga biskupa dr. Petra Palića u Hvaru.

Prigodni program za vjeroučenike i njihove mentore održan je u hotelu „Plaža", a u tijeku cjelodnevnog programa učenici su obišli crkvu Sv. Mihovila, crkvu Sv. Petra, tvrđavu Mirabela, Muzej festivala dalmatinskih klapa Omiš te svetište sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zakučcu.
Vjeronaučno natjecanje na državnoj razini za učenike svih nadbiskupija i biskupija bit će održano od 18. do 20. travnja.

Katolička osnovna škola u Šibeniku bila je još jednom domaćin Županijskog natjecanja iz vjeronauka Šibenske biskupije. Nakon odgode zbog vremenskih (ne)prilika, natjecanje je održano 9. ožujka. Sudjelovalo je 13 ekipa osnovnih i 6 ekipa srednjih škola. Program dobrodošlice i uvod u natjecanje pripremili su domaćini.

Uvodnu meditativnu molitvu nad tekstom Velikosvećeničke Isusove molitve (Iv 17,20-26) pripremila je vjeroučiteljica s. Renata Azinović sa svojim učenicima. Školski zbor pod ravnanjem Luiđe Cvitan, prof., nakon otpjevane himne Republike Hrvatske sve je oduševio izvedbom pjesme O happy day. Pljesak je izazvala solo dionica Ivana Rončevića, 7.a. Dramatizaciju priče Jedinstveno Božje dijete o propitivanju savjesti o ljepljenju etiketa drugima izveli su učenici 5.a koje je pripremila razrednica Ivana Mihek.

Ravnateljica s. Mandica Starčević je pričom S druge strane ukazala na potrebu čistog srca u našim odnosima prema drugima. Predstojnica Katehetskog ureda s. Jakica Vuco pozdravila je natjecatelje i mentore te je dala konkretne upute vezane uz natjecanje.

Natjecanje je otvorio šibenski biskup Tomislav Rogić, poželjevši čisto srce koje vodi do Isusa koji je jedini pravi i čvrsti oslonac svima nama. Natjecateljski dio programa započeo je pojedinačnim rješavanjem testova.

Vrijeme iščekivanja prvih rezultata natjecatelji su proveli gledajući projekciju filma „Pisci slobode" u kongresnoj dvorani Katoličke osnovne škole. Nakon objave rezultata pristupilo se drugom, ekipnom dijelu natjecanja - tomboli. U treći krug milijunak ušlo je po pet prvoplasiranih ekipa iz obje kategorije.

U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog iz Drniša, za koju su nastupile Lucija Bašić, Marta Bilić, Magdalena Čulina i Petra Šaran, uz vodstvo mentorice s. Klare Pavlović. U kategoriji srednjih škola pobjedu je odnijela Gimnazija Antuna Vrančića iz Šibenika, čije su boje branili Stipe Antić, Josip Šunjerga, Marija Žaja i Lea Župan, s mentorom don Božom Škemberom.

Svečanim proglašenjem pobjednika predstojnice Katehetskog ureda s. Jakice Vuco te dodjelom priznanja i nagrada najboljima, natjecanje je privedeno kraju. Pobjednicima su upućene najbolje želje za predstojeće državno natjecanje, a svim ostalim sudionicima čestitke i zahvala na časnom sudjelovanju.

Ekipe Osnovne škola Petra Kanavelića iz Korčule i Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića iz Dubrovnika pobjednice su biskupijskog/županijskog natjecanja iz vjeronauka u Dubrovniku i predstavljat će Dubrovačku biskupiju na državnom natjecanju. Vjeronaučna olimpijada, nakon odgađanja na razini Hrvatske zbog nevremena, održana je u petak 9. ožujka u Sjemeništu u Dubrovniku. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Kršćani na putu dijaloga". Sudjelovala je ukupno 21 škola: 13 osnovnih škola i 8 srednjih škola s područja Dubrovačke biskupije.

Osnovnu školu Petra Kanavelića Korčula predstavljali su Matej Bokšić, Zvonimir Skorin,Vjekoslav Fabris i Dinko Fabris, a mentorica je bila s. Anita Sušić. Drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ Vela Luka (mentor Ante Novaković), treće OŠ Lapad (mentorica s. Katarina Mihić). Sudjelovale su i: OŠ Antuna Masle – Orašac (Gloria Đipanović), OŠ Cavtat (Ivana Bešker), OŠ Ivana Gundulića – Gruž (Kristina Tomić), OŠ Marina Getaldića (Ivo Kralj), OŠ Mokošica (Kristina Ćibarić), OŠ Orebić (Anita Vidović Vranješ), OŠ Slano (Josip Kačunić), OŠ Župa dubrovačka (Andrija Arežina), Oš Janjina (Ljudevit Cikojević) i OŠ Blato (s. Juliana Beretić).

Natjecateljsku ekipu Biskupijske klasične gimnazije činili su Ana Ljubičić, Ivana Čokljat,Matija Lučić i Lucijana Lonac, a mentor je bio don Marin Lučić. Drugo mjesto osvojila je Gimnazija Dubrovnik (mentorica Romana Đuka Alemani), a treći su bili natjecatelji iz Srednje škole Vela Luka (mentor Danijel Holeš). Na biskupijskoj razini srednjoškolske Vjeronaučne olimpijade sudjelovale su i škole: Ekonomska i trgovačka škola (Željana Lučić), Dubrovačka privatna gimnazija (Ana Marčinko), Medicinska škola (Ana Matić), Obrtnička i tehnička škola (Krešimir Marković) i Pomorska škola (Marina Serdarević).

Prije početka natjecanja učenici i njihovi mentori okupili su se na molitvi koju je u kapelici Sjemeništa predvodio predstojnik Katehetskog ureda Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić. Zahvalivši sudionicima, organizatorima i domaćinima kazao je, uz ostalo, kako je tema o kojoj su učenici učili iznimno važna te izrazio želju da im ovo natjecanje osim pokazivanja sposobnosti i učenja bude zbilja životno korisno.

„Ovo što ste imali priliku uz pomoć skripti naučiti jest da je taj odnos prema drugome, ta ekumenska želja zajedništva među kršćanima, zbilja ono što je Krist sam želio, ono što se nalazi u srcu Crkve, nešto što je za Crkvu iznimno važno. Ne možemo gledati druge kao nebitne zato što su drugačiji nego moramo stalno tražiti jedan zajednički put", kazao je djeci i mladima predstojnik Katehetskog ureda. Tajnik Ureda Šime Zupčić dao je osnovne upute natjecateljima i mentorima.

Natjecanje iz vjeronauka odvijalo se u tri kruga, a povjerenstva za osnovne odnosne srednje škole provela su natjecanja pazeći kako bi sve bilo u skladu s pravilima natjecanja. U pauzama natjecanja mlade su animirali mladi animatori Dubrovačke biskupije raznim zabavnim društvenim igrama.  

misija / ika