Katolička Dalmacija 297

U Lurdu se želi navijestiti poruka o Bogu koji nas voli takve kakvi jesmo

U Lurdu se želi navijestiti poruka o Bogu koji nas voli takve kakvi jesmo
Procesija sa svijećama na poljani ispred crkve

Blagdan Gospe Lurdske svečano je proslavljen u nedjelju 11. veljače u crkvi Sv. Ignacija u Dubrovniku.

Središnje koncelebrirano misno slavlje na kojem se okupio veliki broj vjernika predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić. Nakon mise slijedila je prekrasna procesija sa svijećama na poljani ispred crkve, a u procesiji je nošen kip Gospe Lurdske.

U propovijedi je dubrovački biskup istaknuo razliku između suočavanja starozavjetnog društva s bolešću od Isusova pristupa. Starozavjetni je čovjek u skladu sa zakonom, o čemu je govorilo prvo čitanje, bolesnike sa zaraznom bolešću isključivao iz zajednice i na taj način spašavao zajednicu. Nije se toliko vodilo računa o tome što je bilo s konkretnim bolesnikom koji je bio isključen iz zajednice. Zajednica je bila važnija, pojedinac nije bio važan. On je bio isključen a s isključenjem je, osim bolesti, trpio i mnoge druge posljedice kao što su samoća, siromaštvo, obespravljenost, kazao je biskup.

S Isusom iz Nazareta se stvar mijenja, a to se vidi iz pročitanog susreta Isusa i gubavca. „Isus ne prihvaća starozavjetnu logiku isključivanja", istaknuo je dubrovački biskup. Kad ga je gubavac zamolio: Ako hoćeš možeš me očistiti, Isus je odgovorio: Hoću, budi čist. Onda se dotaknuo gubavca, čime su zarazni bolesnik i Isus prekršili Zakon, ali se dogodilo nešto puno važnije. Važnije čak od samog ozdravljenja i očišćenja! Čovjek kojeg je Isus dotakao je bio ponovno rehabilitiran, vraćen u zajednicu, više nije bio isključen. „Isus ne želi da netko bude isključen, on želi ponuditi mogućnost zajedništva s drugim ljudima i osobito zajedništva s Bogom svima. On je zato i došao!", kazao je biskup.

Govoreći o ukazanjima u Lurdu, biskup je istaknuo da se „u Lurdu želi navijestiti poruka o Bogu koji nas voli takve kakvi jesmo. Koji nas voli ne zato što smo čisti, ne zato što smo dobri, ne zato što smo pobožni, nego nas voli jednostavno zato što jesmo njegova stvorenja! Voli nas i tamne i prljave i mokre i hladne i skromne i bolesne. Osobito bolesne - to je poruka Lurda! Voli nas i neobrazovane, voli nas i gubave. To je poruka o Bogu koji nikog ne isključuje a svakog želi uključiti pod cijenu da i sam bude neshvaćen i isključen".

Govoreći o zadaći Crkve, rekao je da je njezina zadaća tražiti načine da ljudi mogu doći do Isusa i tražiti načine da Isus može doći do ljudi. Budimo nasljedovatelji Isusa Krista kako bi suvremeni gubavci, suvremeni isključeni mogli u nama pronaći Isusa koji ih dotiče, koji ih integrira, koji ih vraća, potaknuo je biskup okupljene vjernike.

Zbor "Marija" koji djeluje pri isusovačkoj crkvi predvodio je pjevanje na misi i u procesiji u kojoj su se pjevale poznate pjesme posvećene Gospi. Riječi zahvale izrekao je superior isusovačke dubrovačke rezidencije o. Pero Mijić Barišić.

U prijepodnevnim satima na blagdan bile su dvije mise u crkvi, a na jednoj je bila i podjela sakramenta bolesničkog pomazanja.

Prije blagdana održana je i trodnevna duhovna priprava. Svake večeri molila se krunica i slavila misa na kojoj je bila i prigodna propovijed.

misija / ika