Katolička Dalmacija 259

Split: Misa i film u povodu spomendana bl. Stepinca

Split: Misa i film u povodu spomendana bl. Stepinca
Misu u samostanskoj crkvi školskih sestara franjevki Krista Kralja na Lovretu predvodio mr. Boris Vidović

Hrvatska udruga Benedikt organizirala je, u povodu spomendana blaženog Alojzija Stepinca 10. veljače u samostanskoj crkvi školskih sestara franjevki Krista Kralja na Lovretu u Splitu, misu koju je predvodio mr. don Boris Vidović, predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Misi su, uz članove Hrvatske udruge Benedikt, nazočile i franjevke te vjernici grada Splita koji su molili Boga za Stepinčevo proglašenje svetim.

Na početku homilije don Boris je pozdravio sve okupljene te podsjetio na komunistički progon i mučeništvo blaženoga Alojzija Stepinca. U nastavku se osvrnuo na razloge zbog kojih su ljudi odlazili za Isusom. „To nije bilo samo radi čuda koje je Isus činio i izvodio, nego i radi razumijevanja života i istine o životu", kazao je don Boris, te objasnio kako je Isus ljudima objavljivao tajnu o životu, smisao života, dubinu života kojega čovjek živi. Objašnjavao je tko je Bog te tko je čovjek u Božjim očima.

„Mi koji smo ovdje okupljeni oko Krista, izvora istine i ljubavi, možemo učiniti nešto dobroga. Pitamo se kako možemo nahraniti sve one koji su gladni, koji možda i lutaju po ovome svijetu. I čovjek se tu osjeti malenim, nemoćnim i gotovo da se i ne može ništa učinit osim što ćemo se moliti za druge", kazao je don Boris, te naglasio „da smo pozvani razvijati sućutnost prema ljudima, prema njihovim problemima".

Na kraju propovijedi don Boris je pozvao nazočne da zahvale Bogu, blaženom Alojziju Stepincu „koji nas može i dalje i u ovim vremenima u kojima se nude mnoga 'zlatna telad' poučavati kako prema svima biti ispravan i kako živjeti u istini koju nam je Krist objavio i zahvalimo njegovom životu i svjedočenju".

Nakon euharistijskog slavlja, u prostorijama hrvatske udruge Benedikt u Splitu prikazan je dokumentarni film „Pravednik Stepinac" Jakova Sedlara.

misija / ika