Katolička Dalmacija 953

Nadbiskup Barišić primio delegaciju Zdruga katoličkih skauta Hrvatske

Nadbiskup Barišić primio delegaciju Zdruga katoličkih skauta Hrvatske
Nadbiskup Barišić darovao je predsjedniku Miletiću svijeću s logotipom Susreta u Solinu

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u četvrtak 8. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu izaslanstvo Zdruga katoličkih skauta Hrvatske: predsjednika Marina Miletića, voditelja katoličkih skauta Šibenske biskupije Filipa Plenču, Hrvoja Krnića i Antoniju Roca. Susretu su nazočili i generalni vikar mons. Miroslav Vidović i fra Ivica Jurić.

Skauti su predstavili nadbiskupu rad cijele organizacije, njihov odnos s izviđačima, karizmu, postojeće stanje i planove za rast. „Samo u Šibenskoj i Dubrovačkoj biskupiji imamo gotovo 400 katoličkih skauta i držimo da bi bilo divno da i u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji radimo programe kroz koje će naši mladi rasti u ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini", kazao je predsjednik Miletić.

Zdrug katoličkih skauta Hrvatske je nevladina i neprofitna organizacija koja je osnovana prije 15 godina u Rijeci, u pastoralnom domu Riječke nadbiskupije bl. Alojzije Stepinac u Driveniku. „U svaku biskupiju gdje dolazimo tražimo i molimo mjesnog biskupa da nas blagoslovi i da nam da odobrenje djelovanja. Naime, tijesno u suradnji s biskupima djelujemo što odlikuje našu organizaciju u svakoj mjesnoj biskupiji gdje smo do sada pravno osnovani: Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, Zagrebačkoj nadbiskupiji, Riječkoj nadbiskupiji, Požeškoj biskupiji, Varaždinskoj biskupiji, Šibenskoj biskupiji, Dubrovačkoj biskupiji. Radimo na osnivanju i u Porečkoj i Pulskoj biskupiji gdje nas prihvaća biskup kao i drugdje gdje nam se po Providnosti otvaraju vrata", kazao je Miletić.

Imaju svoj tiskani Priručnik, jasnu strukturu, misiju i viziju, razrađen program djelovanja za sve dobne skupine, budući da u katoličkim skautima okupljaju vrtićke skupine djece, osnovnoškolce i srednjoškolce, studente i obiteljsku zajednicu. Rade prepoznatljiv program promicanja vrednota Domovinskog rata, humanitarne akcije za siromašnu djecu Vukovara, za Banjolučku biskupiju, ali rade i interkonfesionalne akcije (brinu o djeci Srebrenice već 11 godina). Prije dvije godine dobili su dozvolu Agencije za elektroničke medije i pokrenuli svoj Radio Skaut i skautsku televiziju (www.radioskaut.hr i skauttv.hr).

Iznimno su aktivni tijekom zimskih, proljetnih i ljetnih praznika kada mladima nude programe logorovanja i hodočašća (dvotjedna logorovanja na pustom otoku Zmajanu u Šibenskom arhipelagu, specijalističke obuke na Velebitu u suradnji s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit). Rade na razvoju duha i tijela naše mladeži.

„Važno je napomenuti da svaka biskupija, do sada, zaduži jednog svećenika, ili odobri postojećeg koji se već pronašao u skautima da skauti kada odlaze izvan svoje župe ili biskupije uvijek, osim svojih vođa, imaju i svećenike kao duhovnu pratnju. Trenutačno imamo nekoliko svećenika na razini cijele domovine koji su se i sami oduševili skautskim pokretom da su postali katolički skauti što su biskupi blagoslovili", rekli su predstavnici skauta.

Susreti su im usko vezani uz župnu zajednicu. Svi katolički skauti, na razini Hrvatske, provode isti program, s jednogodišnjim i trogodišnjim planom. Tako više od tisuću aktivnih članova raste istim znanjem u ljubavi prema Bogu, Crkvi i Domovini, što su tri temelja katoličkih skauta Hrvatske. Katoličkim skautom može postati svatko tko prihvaća Statut i Pravilnik Zdruga katoličkih skauta Hrvatske.

Nadbiskup je istaknuo da vidi katoličke skaute kao bogatstvo Crkve koja je otvorena za svakoga. Izrazio im je svoju podršku i blagoslov te ih pozvao na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu. U tom svjetlu darovao je predsjedniku Miletiću svijeću s logotipom Susreta, a svakome od članova po krunicu i privjesak s logotipom Susreta.

Miletić je nadbiskupu uručio primjerak prvoga izdanja Priručnika i zastavicu Zdruga katoličkih skauta Hrvatske, a susret je završio zajedničkim ručkom u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata.

misija /