Katolička Dalmacija 839

Prezbitersko vijeće u Splitu o potrebi povezivanja manjih župa

Prezbitersko vijeće u Splitu o potrebi povezivanja manjih župa
Nadbiskup Marin Barišić s provincijalom fra Joškom Kodžomanom

Sjednica Prezbiterskoga vijeća Splitsko-makarske nadbiskupije, pod predsjedanjem nadbiskupa Marina Barišića, održana je u srijedu 7. veljače u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu. Na sjednici su se okupili svećenici, članovi Prezbiterskoga vijeća, koji su članovi po službi ili su izabrani glasovanjem svećenika u svojim izbornim jedinicama ili ih je imenovao nadbiskup.

Nakon uvodne molitve, nadbiskup Barišić pozdravio je fra Joška Kodžomana, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića kao i ostale članove Vijeća, podsjećajući ih na njihovu važnu zadaću i suodgovornost koju imaju za mjesnu Crkvu. Potom se generalni vikar osvrnuo na prošlu sjednicu Vijeća i zaključke koji su doneseni.

Središnja tema ove sjednice bila je usmjerena na neposrednu pripravu za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti". U živoj raspravi dani su mnogi prijedlozi, kako za samu pripravu nacionalnog susreta, tako i za trajni obiteljski i bračni pastoral.

Iduća točka sjednice bila je posvećena umirovljenju svećenika i potrebi povezivanja manjih župa. Zaključeno je da zbog dobi svećenika i trajnog manjka duhovnih zvanja nužno slijedi povezivanje nekih župa koje bi zadržale svoj status, ali bi ih posluživao jedan svećenik.

Potom se govorilo o Caritasu na nadbiskupijskoj i župnoj razini. Istaknuto je da Caritas nema samo humanitarnu i socijalnu dimenziju već prije svega pastoralnu i misionarsku. Još jednom je naglašena potreba živih karitativnih zajednica u svakoj župi koje bi, u suradnji sa središnjim nadbiskupijskim Caritasom, vršili djelo ljubavi i milosrđa u mjesnoj Crkvi.

Nadalje, iznesen je i izvještaj o gradnjama u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. Generalni vikar okupljene je upoznao s nekim informacijama o građevinskim radovima koji su već u tijeku te o planovima za iduću godinu, ali i za bližu budućnost. Svakako je primarno osigurati smještaj svećenicima koji, zbog bolesti ili napunjene kanonske dobi, trebaju posebnu brigu i smještaj u Svećeničkom domu. K tome je istaknuta potreba planiranja nove zgrade Katoličkog bogoslovnog fakulteta te nužna obnova Centralnog bogoslovnog sjemeništa.

Na završetku sjednice nadbiskup je zahvalio članovima Prezbiterskoga vijeća na njihovim prijedlozima te još jednom sve potaknuo da što više pastoralno djeluju u skladu s Godinom majčinstva.

misija / silvana burilović crnov