Katolička Dalmacija 387

Tjedan života i braka održan i u Stonskom dekanatu

Tjedan života i braka održan i u Stonskom dekanatu
Susret obitelji bio je u franjevačkom samostanu sv. Jeronima u Slanome

Susret obitelji Stonskoga dekanata bio je u srijedu, 7. veljače u franjevačkom samostanu sv. Jeronima u Slanome. Na početku susreta sve prisutne pozdravio je stonski dekan don Miljenko Babaić. Poslije uvodnoga pozdrava don Marinko Šljivić, pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije, održao je prigodno predavanje na temu obitelji, a predavanje je započeo sa završnom molitvom iz papine pobudnice Amoris Laetitia.

Suvremeno društvo nameće vrednote i tom društvu teško da se roditelju mogu oduprijeti ako oni sami nemaju izgrađenu ljestvicu vrednota. Temeljna vrednota svakoga čovjeka je sloboda i iz slobode izviru druge vrednota. Da bi se čovjek mogao mijenjati i graditi vrednote prvo što treba učinit kao bi vidio na čemu je da ono što je dobro i dalje razvija, a ono što je loše da odbaci. Sloboda je veliki dar.

Kod odgoja djece s temeljnim vrednotama važno je učiti djecu da kažu „ne“ i da im se kaže „ne“. Treba ih naučiti da odgovorno koriste svoju slobodu. Dijete koje neodgovorno koristi svoju slobodu i ima loše ponašanje mora za to snositi posljedicu tj. kaznu. Kazna mora ići za tim da dijete shvati da to što čini je loše i zbog toga snosi posljedice. Mnoge današnje obitelji ne shvaćaju da su one temelj djetetova moralnog odgoja i ne smiju to prepustiti ni Crkvi ni školi, jer one po svojoj biti nisu dužne moralno odgajati dijete.

Od roditelja dijete mora biti prihvaćeno i ne smije biti prazno emocionalno. Roditelji trebaju svojoj djeci biti primjer, jer primjeri privlače. Djeci vrednote treba usađivati postupno pazeći na njihovu dob. One vrednote koje se usade kod djece ostaju za cijeli život. Jedna od glavnih zadaća današnjih roditelja je da svoju djecu nauče čekati, jer djeca žele sve i odmah, kazao je, uz ostalo, predavač. Kad ih se nauči čekati uči ih se samokontroli i poštivanju slobode drugih.

Pročelnik Šljivić je naglasio da je obitelj prvo mjesto suživota i socijalizacije. Pošto živimo u društvu tehnologije ona nam može pomoći u zbližavanju, međutim čest je slučaj da nas ona udaljava jedne od drugih. Na kraju je predavač napomenuo da su obitelji one koje prenose vjeru. Iako je vjera Božji dar kojeg smo primili na krštenju, Bog se preko roditelja služi da se ona produbljuje i raste. Roditelji trebaju živjeti vjeru, a da bi je živjeli treba poticati obiteljsku molitvu.

Nakon predavanja obitelj Danijele i Krune Lujak posvjedočila je o svome obiteljskom životu istaknuvši važnost molitve u obiteljskom životu. Ako ima molitve sve nedaće se lakše mogu nadići. Sama molitva im daje snage da budu otvoreni novom životu i da za sreću često nisu potrebne materijalne svari već zajedništvo koje žive, posvjedočili su.

Misno slavlje predslavio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a u koncelebraciji su bili župnici Stonskoga dekanata. Na početku homilije biskup je rekao par priječi o svijeći koju je darovao mons. Marin Barišić u prigodi Nacionalnog susreta katoličkih obitelji koji će se održati u Splitu i Solinu u rujnu ove godine. Obitelj je izvor života i radosti. Današnje društvo je u depresiji, jer nema želje služenja, nema otvorenosti životu i nema radosti. Hrvati izumiru zbog toga što je depresivna atmosfera i Hrvatska postaje mjesto gdje nije poželjno živjeti.

„Tjednom života i braka u biskupiji svoje poglede želimo usmjeriti prema onome što smatramo najvažnijim, a to je upravo obitelj. Budu li kršćanske obitelji otvorene životu bit će hrvatskog društva i bit će Crkve“, kazao je biskup. Potom se biskup zapitao što je najvažnije za brak i obitelj. Jesu li to stan, materijalna egzistencija, ljubav…? Sve te stvari su važne, ali najvažnija je vjera, istaknuo je, osobito kad se radi o kršćanskom braku i obitelji. Vjera ima više smjerova, a prvi je smjer vjera međusobno, što u sebi sadrži povjerenje i vjernost.

Drugi smjer je vjera prema Bogu. Ovi smjerovi moraju uvijek biti prisutni u braku. Brak nije samo u trenutku sklapanja već je on za cijeli život. Postoje dva tipa obitelji i to: funkcionalna i disfunkcionalna obitelj. Primjer funkcionalne obitelji su Marija i Josip. U ovoj obitelji vlada odnos prema Bogu i da bi funkcionirala treba joj vjera. Ove obitelj ostvaruju svoj plan. Disfunkcionalne obitelj ne uspijevaju izvesti svoj plan iako je bilo plodova. Ne mogu se očekivati djeca kad se ulazi kasno u brak.

U Abrahamovoj obitelji može se vidjeti puno današnjih obitelji. Međutim i ove obitelji mogu ostvariti plan Božiji, ako im mi pomognemo i mi ih prihvatimo sa svim poteškoćama u kojim se one nalazile. Sam papa Franjo govori o potrebi otvorenosti kršćana prema onim koji su se našli u teškim situacijama. Prihvaćaju ih možemo učinit da budu sretne.

Da bi obitelji rasle u vjeri potrebna je osobna i obiteljska molitva. Danas molitve u obitelji nema i treba molitvu vratiti u obitelj, jer gdje se moli nema rastave. Što smo bliže Bogu bolje smo povezani i zato trebamo moliti. Osim molitve potreban je i međusobni dijalog te će se brak izgrađivati i graditi na povjerenju. Biskup Uzinić svoju homiliju je završio s riječima iz Lukina evanđelja: „Kad obaviše sve po Zakonu Gospodnjem, vratiše se u Galileju, u svoj grad Nazaret. A dijete je raslo, jačalo i napunjalo se mudrosti i milost je Božja bila na njemu.“

Na misnom slavlju u čitanjima su aktivno sudjelovali članovi obitelji, a mješoviti zbor iz Stona pod vodstvom s. Marije Jovanović je animirao liturgijsko pjevanje. Tijekom mise bračni partneri su obnovili svoja obećanja, a prije mise svi su imali prigodu za ispovijed. Proslava Dana braka i obitelji u Stonskom dekanatu dio je biskupijskog programa proslave Tjedna života i braka koji se održava od 5. do 11. veljače u svim dekanatima Dubrovačko biskupije.

Misija / Ljudevit Cikojević