Katolička Dalmacija 375

Neverinkama iz Kaštel Lukšića Grand prix Festivala božićne klapske pisme

Neverinkama iz Kaštel Lukšića Grand prix Festivala božićne klapske pisme
Glasovima publike u Zadru, nagradu Grand prix dobila je ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukšića

Festival božićne klapske pisme, Zadar 2018. održan je 5. i 6. siječnja u Zadru. Drugu godinu zaredom organiziran je kao dvodnevni festival koji se sastoji od svog natjecateljskog i nenatjecateljskog dijela, smotre klapa. Specifičnost Festivala je što je klapska izvedba tematski vezana isključivo za božićne pjesme vjerskog sadržaja. Svaka klapa u oba dana izvela je po dvije pjesme. Natjecanje klapa održano je u petak 5. siječnja u svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Smotra je pred brojnim posjetiteljima održana 6. siječnja, sedmu godinu u nizu u crkvi Sv. Frane u Zadru.

Na natjecanju je nastupilo šest klapa. Glasovima publike, nagradu Grand prix dobila je ženska klapa Neverin iz Kaštel Lukšića koja je izvela pjesme 'Oj pastiri' iz Međimurja, u obradi Rudolfa Matza i 'Veselmo se' iz Vodica, u obradi Eduarda Tudora. Prema odluci Stručnog suda, prvo mjesto osvojila je ženska klapa Orca iz Splita (93,66 bodova). Oni su pjevali 'Veseli se Majko Božja' iz Vinišća u obradi Ivane Šutić i 'Tri kralja hodjahu' iz Nerežišća u obradi Joška Ćalete. Drugo mjesto osvojila je mješovita klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela (93 boda), obrada pjesme 'U se vrime' i 'Božićna zvona', autorska pjesma Vladana Vuletina. Treće mjesto osvojila je ženska klapa Neverin (90,33 boda).

Ženska klapa Stivanja iz Trogira izvela je trogirski 'U se vrime' i 'Rodilo ti žito i šenica' iz Velog Iža u obradi Joška Ćalete; muška klapa Koporan iz Poličnika, 'Kad se Bog čovik učini', obrada Joška Ćalete i 'Kad se Isus Ditić u Betlem porodi', s Hvara te ženska klapa Kolura iz Splita, pjesme 'Solinska' kolenda i 'Oviga vrimena'.

Ravnatelj božićnoga klapskog Festivala mo Žan Morović, regens chori zadarske katedrale, poželio je svima blagoslovljeno Mlado Lito, da ljubav prebiva u srcima ljudi. „Jer iz ljubavi je počelo, po ljubavi je sve nastalo, iz ljubavi se utjelovilo i u ljubavi nas spasilo", rekao je Morović, dodavši da je i Festival plod sabiranja u ljubavi Kristovoj.

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je svim sudionicima i pohvalio da su sve izvedbe bile „vrlo lijepe, stručne, a klape na glazbenoj i kreativnoj visini. Sviđa mi se da je Festival dobio i dimenziju stručnog ocjenjivanja, a i svakoj klapi se prepušta da nešto kreativno unese u ono što smo tradicionalno naslijedili", rekao je mons. Puljić.

Antonela Pilić Burić, umjetnička voditeljica klape Neverin koja je pobjednik Festivala po glasovima publike i dobitnik treće nagrade stručnog žirija, rekla je da im puno znači priznanje ocjenjivačkog suda, osobito u sastavu kakav je bio u Zadru. „Ali nagrada publike je našem srcu najmilija, jer mi i pjevamo publici. Sretne smo, volimo Zadar i nadam se da ćemo se opet vratiti", rekla je Burić.

Klapa Neverin njeguje duhovnu glazbu i velik dio njihovog repertoara su duhovne pjesme. U subotu 6. siječnja održale su svoj 15. samostalni božićni koncert u župnoj crkvi u Kaštel Lukšiću. Nedavno su se vratile iz Rima gdje su održale samostalni koncert u crkvi Sv. Jeronima tamošnjim Hrvatima i zainteresiranim Talijanima.

„Ono što pjevamo u duhovnoj glazbi je i naš način života. U Rimu smo predstavile način slavljenja Boga, Gospe i naš folklor iz mnogih krajeva Hrvatske. Volimo sve krajeve naše domovine, proučavamo pjesme iz naše baštine, a Lado je meni osobno uzor", rekla je Burić, tragom toga da se u njihovoj izvedbi međimurske božićne pjesme osjete i elementi pjevanja kakvo njeguje Lado.

Klapa je osnovana 2003./2004., imaju dva CD-a, Neverin i Bogorodica, posvećen Gospi i peterostruke su dobitnice Omiškog festivala klapa. I druge klape koje su nastupile u Zadru osvojile su nagrade na raznim klapskim festivalima u Hrvatskoj.

Stručni ocjenjivački sud bio je u sastavu: predsjednik mo Ivo Nižić, skladatelj, zborovođa, glazbeni pedagog, magistra umjetnosti Nela Šarić, operna pjevačica, vokalni pedagog, i prof. Tatijana Jergan Botunac, skladateljica, prof. crkvene glazbe i klavira, dirigentica orguljašica. Oni su ocjenjivali klape u pet kategorija, ocjenama od 1 do 20, za intonaciju, dinamiku, glasovnu ujednačenost, ritam i interpretaciju. Članovi Suda su istaknuti promicatelji zadarske kulture koji su osvojili i domaća priznanja i međunarodne nagrade za svoje glazbeno stvaralaštvo.

Na sedmoj Smotri klapa u crkvi Sv. Frane nastupilo je dvanaest klapa iz Zadarske nadbiskupije: muške klape Ad hoc, Asseria, Koporan, Ponistra, Težaci, Zvono, ženske klape Karmel, Uzorita, Zikva, mješovite klape Maraška, Puntadura i Vokalni sastav Magnificat.

Na kraju smotre nadbiskup Puljić rekao je kako tradicionalne i suvremene izvedbe božićnih pjesama pokazuju koliko je Božić srastao s našim narodom, ljudima, s hrvatskom tradicijom, kulturom, običajima, svakodnevicom. „To je tako blisko pa pitam što bi bilo od naše kulture i života, da Bog nije došao k nama. Došao je da nam obogati svagdašnjicu. Blizu je kad mu pjevamo, služimo, kad se častimo", rekao je mons. Puljić.

Zahvalio je pjevačima što su „svojim nastupom pučkih pjesama kojima izražavamo radost Isusova rođenja uprisutnili božićno otajstvo". Zahvalio je mo Žanu Moroviću, ravnatelju Festivala, koji klape okuplja već sedam godina i franjevcima za domaćinstvo, „da još jednom možemo doživjeti što znači božićno otajstvo, pjevajući Bogu koji se utjelovio i ljude obradovao".

Festival se održao kao posljednji događaj u sklopu manifestacije Krševanovi dani kršćanske kulture u organizaciji Zadarske nadbiskupije. Podržali su ga i Sjemenište Zmajević, Sveučilište u Zadru kao domaćin klapskog natjecanja, uz potporu Zadarske županije i Grada Zadra te sponzora Kaldera i Gastro Iž.

misija / ika