Katolička Dalmacija 321

Tradicionalno ljubljenje Ditića u Supetru na otoku Braču

Tradicionalno ljubljenje Ditića u Supetru na otoku Braču
Dekan otoka Brača don Toni Plenković iskazuje štovanje božićnomu Ditiću

Središnje slavlje svetkovine Bogojavljenja, u subotu 6. siječnja, u gradskoj župi sv. Petra u Supetru na otoku Braču predvodio je dekan otoka Brača donToni Plenković. U bogoslužju su asistirali bratimi tamošnje bratovštine Sv. Roka u svojim tunikama, dok je pjevanje predvodio crkveni zbor Sv. Cecilije. Na misnome slavlju okupili su se brojni vjernici koji su dostojanstveno, molitvom i pjesmom, proslavili Sveta tri kralja.

Dekan Plenković potaknuo je vjerni narod da zbog drugih vanjskih radosti i slavlja koje nudi božićno vrijeme ne izgubi pravu i istinsku radost koju donosi božićno Dijete. „Ti veliki ljudi, mudraci, ponizno kleće pred novorođenim Djetetom. Oni traže posebno Dijete, samoga Boga. Zbog položaja i ugleda ipak nisu umišljeni ni oholi i zato su u stanju pokloniti se malome Djetetu", istaknuo je u homiliji.

Osvrnuvši se na put Mudraca s Istoka prema betlehemskoj štalici, propovjednik je zapitao: „Gdje pronalazimo svjetlo? Gdje otkrivamo svjetlo nade i orijentacije koje nas upućuje na put dobra, slično kao što je ona zvijezda uputila Mudrace na njihov put dobra, na put otkrivanja životnoga smisla, na put do djeteta Isusa.

Zvijezda o kojoj govori evanđelje simbol je Božjega vodstva, simbol je svih onih trenutaka našega života kad nam se činilo da ne ide dalje, te nam se onda u jednom trenutku životu pojavilo svjetlo. Jesmo li i mi otkrili zvijezdu svojega života", istaknuo je brački dekan. Upozorio je, pritom, na problem ljudske oholosti, ustvrdivši da je ona najplodnije tlo za djelovanje Sotone. Ukazao je kako se zbog ljudske oholosti na sve načine ignoriraju prave vrijednosti i nameće se ono što čovjeka sve dublje i dublje uništava.

Pred kraj crkvenoga slavlja dekan je iskazao štovanje božićnomu Ditiću položenomu u pokrajnjem oltaru. S Ditićem u rukama došao je, zatim, do podnožja središnjega oltara crkve Navještenja Marijina pred kojim su brojni vjernici, prema drevnome običaju, pristupali Ditiću te ga darivali cjelovom. Svoje štovanje iskazala su brojna djeca i mladi. Tradicija ljubljenja Ditića prisutna je i u nekim drugim župama na otoku Braču.

misija / ika