Katolička Dalmacija 492

Biskup Štambuk: Nažalost, svjetski moćnici kroje sudbinu 'malih' naroda

Biskup Štambuk: Nažalost, svjetski moćnici kroje sudbinu 'malih' naroda
Biskup Slobodan Štambuk tijekom đakonskog ređenja u hvarskoj katedrali

Svečanu misu na svetkovinu Svete Marije Bogorodice i Svjetski dan mira, 1. siječnja, u hvarskoj katedrali predvodio je biskup Slobodan Štambuk s kojim je suslavio župnik don Mili Plenković.

U propovijedi hvarsko-bračko-viški biskup istaknuo je da ćemo u Godini majčinstva u koju upravo ulazimo slaviti u prvom redu majčinstvo Božje Majke, ali i majčinstvo svih naših majki, te poželio da Božji blagoslov siđe na sve majke koje će u nadolazećoj godini svijetu podariti novi život.

Uz Svjetski dan mira biskup Štambuk je naglasio da je mir jedan od najvrednijih Božjih darova, ali da mir ovisi i o svakome od nas, te da je svaki čovjek pozvan svojim djelovanjem pridonositi blagodati mira. Ponajprije smo dužni stvarati ozračje mira u našim obiteljima, i to životom u slozi i ljubavi između oca i majke, te poštovanjem i u međusobnoj ljubavi između roditelja i djece, preporučio je biskup Štambuk. Istaknuo je da je potrebno živjeti s iskrenim i punim pouzdanjem u Boga.

Nažalost, svjetski moćnici kroje sudbinu „malih" naroda i nisu uvijek istinski nositelji mira u svijetu. Zaključujući propovijed mons. Štambuk čestitao je svima Novu godinu, poželjevši svećenicima, redovnicama i vjernicima u novoj godini obilje Božje milosti, preporučivši da svatko od nas odluči svakoga dana učiniti nešto dobro i lijepo. Pritom je naglasio da ne trebamo raditi „velika" djela, jer se život sastoji od malih stvari, ali neka te male stvari budu lijepe i Bogu ugodne. Bog vam u Novoj godini bio radost i neka vam svi dani u godini budu zanosna „pjesma" Gospodinu, rekao je biskup Štambuk.

Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor kojim je ravnala maestra Klara Milatić uz pratnju na orguljama maestre Jasne Fistonić.

misija / ika