Katolička Dalmacija 385

Biskup Rogić: Dostojno je slaviti Mariju kao početak i zvijezdu nade

Biskup Rogić: Dostojno je slaviti Mariju kao početak i zvijezdu nade
Biskup Rogić predvodio je misno slavlje u šibenskoj katedrali

„Prvi dan Nove godine posvećen je nebeskoj majci, svetoj Bogorodici. Početak toga novog kalendarskog vremena posvećujemo Roditeljici Spasitelja. Mariju kao prvog suradnika spasenja, kao znak Novog svijeta, Zoru novoga dana, dostojno je slaviti kao početak i kao zvijezdu nade koju svijetu donosi po Novorođenome", poručio je šibenski biskup Tomislav Rogić u ponedjeljak 1. siječnja, na svetkovinu Marije Bogorodice, u homiliji na misnom slavlju u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku.

Koncelebrirali su katedralni župnik i kanonik don Krešimir Mateša i biskupov tajnik i ekonom don Roko Glanović.

U uvodnom dijelu homilije biskup Rogić vjernicima je predstavio poruku pape Franje za 51. svjetski dan mira „Migranti i izbjeglice – muškarci i žene u potrazi za mirom". Evanđelje svetkovinu Marije Bogorodice spominje se pohoda pastira betlehemskoj štalici, njihova divljenja i radosti, poručio je biskup Rogić u nastavku homilije. „Zapisa nam sv. Luka: „Marija u sebi pohranjivaše sve te događaje i prebiraše ih u svome srcu."

Eto nam puta u Novu godinu. Da i mi u novom vremenu prebiremo što smo sve od Gospodina primili, kad smo bili najradosniji, kad smo najdublje doživjeli blizinu Božju, njegovo milosno djelovanje u svom životu ili snagu Duha za životne borbe. To prebiranje u srcu pretakat će se u nove molitve i biti nam stalno ohrabrenje u vremenu i zadacima koje će nam Bog postaviti u Novoj 2018. godini".

Vjernicima je zaželio da za Novu godinu sebe prepoznaju kao Božje dijete, koje Bog voli i do koga mu je toliko stalo, pa makar prolazili kroz nevolje života. Tome nas upravo Marija uči, u tome nas danas hrabri. Blagoslov Gospodnji jest da te čuva Bog, da te licem svojim obasja – to znači da je uvijek s tobom, u tvojoj blizini. Milostiv neka ti bude – oprosti i zacijeli rane grijeha. I, na kraju, da pogled svoj svrne na te darujući ti mir. Živimo to posinstvo Božje djece koje obnavljamo svakom molitvom Oče naša, pozvao je šibenski biskup.

misija / šibenska biskupija