Katolička Dalmacija 354

Dubrovački biskup u Centru 'Josipovac' i Domu za djecu 'Maslina'

Dubrovački biskup u Centru 'Josipovac' i Domu za djecu 'Maslina'
Djeca su biskupu Uziniću darovala njegov portret

Na blagdan Nevine dječice, 28. prosinca, dubrovački biskup Mate Uzinić je i ove godine pohodio Centar za rehabilitaciju „Josipovac" u Mandaljeni gdje je sa štićenicima i osobljem slavio euharistiju te izmijenio božićne čestitke.

Na treći dan po Božiću liturgija Crkve u otajstvo Božića uključuje one koji su po mučeništvu najbliži samom događaju rođenja Kristova i koji su svoj život nesvjesno položili za malog Isusa – Božića. To su mučenici koje je Herod, želeći ubiti Isusa, ubio u dobi do dvije godine. No, oni su samo simbol mnoge djece koja kroz svu povijest svijeta a i danas, na različite načine stradaju, bilo kao nerođeni, kao žrtve ratova, nasilja, izrabljivanja, odbačenosti, gladi, žeđi, nedostatka ljubavi…. Svi oni svojom žrtvom i mučeništvom na sebe primaju udarce koji su namijenjeni Isusu, ali u svima njima, kao i u svima drugima koji na sličan način trpe, trpi sam Isus, rekao je biskup.

Mons. Uzinić istaknuo je dva događaja iz Isusova života u kojima Isus spominje djecu i to povezao sa štićenicima u Josipovcu te izvukao poruku za sve vjernike. Jedna poruka koju je Isus izrekao glasi: Pustite dječicu neka dolaze k meni, ne priječite im jer takvih je kraljevstvo Božje, a druga je: Ako ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tumačeći što se može naučiti o tome što u Isusovu smislu znači biti dijete, biskup je istaknuo nevinost djece, koja se osobito susreće u djeci koja su sve ovaj dan okupila na slavlje u Josipovcu, te ovisnost djece o odraslima.

Ako ne postanete u svom odnosu prema Bogu 'ovisni' kao što su djeca ovisna o odraslima, nećete ući u Božje kraljevstvo, poručio je dubrovački biskup te dodao kako Isus ističe upravo važnost potpune 'ovisnosti' o Bogu i njegovoj volji.

Vi vjerojatno mislite da nešto dajete ovoj djeci, i dajete im, primijetio je biskup, obraćajući se odraslima na misi, pa ih potom pozvao da malo promijene svoju perspektivu i promisle o tome što djeca-štićenici njima daju. Oni nam svojim životom svima predaju Isusovu poruku kakvi trebamo biti prema Bogu odnosno da mi trebamo biti 'ovisni' o Isusu i njegovoj ljubavi baš kao što su oni ovisni o pomoći drugih. Ako to uspijemo, ako od ove naše drage djece uspijemo naučiti kako biti Božje dijete, vjerujem da ćemo svi biti bolji skrbnici i djeci s posebnim potrebama i svoj djeci na cijelom svijetu te da će biti manje djece koja stradavaju ili postaju mučenici poput onih koje danas slavimo, zaključio je biskup Uzinić.

Liturgijsko pjevanje predvodili su članovi mješovitog župnog zbora iz župe sv. Marije Magdalene iz Mandaljene, a zbor sastavljen od štićenika pod vodstvom Jelene Đuraš na kraju je biskupu otpjevao pjesmu i darivao ga božićnim kuglicama koje su oni sami izradili.

Dubrovački biskup Mate Uzinić na blagdan Nevine dječice, 28. prosinca, posjetio je Dom za djecu i mlađe punoljetne osobe „Maslina" u Dubrovniku, koje pohodi svake godine na taj blagdan. Bila je to prigoda i za malu svečanost na kojoj je ravnateljica doma Ilijana Stojanović zahvalila nekim osobama koje su pružile podršku domu i štićenicima.

Među ostalima zahvalnicu je dobio i biskup Uzinić, koji je u kratkom obraćanju zahvalio i posvjedočio kako su ga ti susreti kroz proteklih sedam godina kao osobu obogatili te poručio svima kako se iz odnosa djece prema odraslim osobama, a to je odnos pouzdanja, „svi trebamo učiti o tome kakav treba biti naš odnos prema Bogu".  

misija / ika