Katolička Dalmacija 376

Šibenik: Započela trodnevnica uoči Bezgrešne

Šibenik: Započela trodnevnica uoči Bezgrešne
Crkva svetog Frane
Snimio: Nikša Stipaničev / HANZA MEDIA

Crkva i samostan sv. Frane u Šibeniku - Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića, njeguje višestoljetnu tradiciju čuvanja kulta prema Blaženoj Djevici Mariji.

Tome u prilog svjedoče i oltari i slike, u crkvi i samostanu, od kojih su neki visoke umjetničke vrijednosti iz 15. stoljeća. U novije vrijeme, sa sv. Maksimilijanom Kolbeom, Red franjevaca konventualaca Blaženu Djevicu štuje osobito pod nazivom Bezgrešna.

Trodnevnica pred blagdan Bezgrešne u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića započela je u utorak 5. prosinca slavljem večernje mise. Na početku se vjernicima obratio fra Augustin Kordić, vikar samostana sv. Frane, koji je pozdravio sve vjernike, osobito članove Vojske Bezgrešne i propovjednika i predslavitelja trodnevnice don Žarka Ošapa, župnika u Banjoj Luci i nacionalnoga duhovnog asistenta Vojske Bezgrešne za Bosnu i Hercegovinu.

Uz duhovnu pripremu svih vjernika za blagdan Bezgrešne poseban naglasak vlč. Ošap stavit će na pripravu članova Vojske Bezgrešne koji će na blagdan Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije obnoviti posvetu Bezgrešnoj. Oni se u Šibeniku okupljaju u dvije crkve gdje djeluju franjevci konventualci: u župi sv. Petra i u crkvi Sv. Frane.

Mise tijekom trodnevnice su u 18 sati a pobožnost koju animiraju sami članovi Vojske Bezgrešne započinje u 17.15 sati.

misija / ika