Katolička Dalmacija 412

Fra Vinko Prlić pomagao je Židovima u okupiranom Sarajevu

Fra Vinko Prlić pomagao je Židovima u okupiranom Sarajevu
Fra Vinko Prlić posljednjih 11 godina bio je župnik u Staševici

Otišla je još jedna dobra duša na drugi svijet - fra Vinko Prlić, biokovski dekan i župnik u župi Staševici. Preminuo je u splitskom KBC-u u 78. godini života, 61. godini redovništva i 52. godini svećeništva. Posljednji ispraćaj omiljenog franjevca bio je u petak na groblju Gospe od Anđela u Imotskom.

Fra Vinko rođen je 1940. godine u Sovićima pored Gruda, bio je na svećeničkoj službi u Metkoviću, Miljevcima, Prološcu, Imotskom, Zmijavcima, Runovićima i posljednjih 11 godina u Staševici, gdje je svima ostao u dobrom sjećanju.

- Duša od čovjeka, imali smo izvrstan odnos. Bio je spreman pomoći svojim župljanima u podne i ponoć. Posebno je volio djecu, često ih je okupljao. Vjernici i stanovnici Staševice izuzetno su ga cijenili i poštivali, pokrenuo je i list o našoj župi - kazao je Drago Mateljak, bivši predsjednik Mjesnog odbora Staševica.

Fra Vinko Prlić dobitnik je mnogih nagrada i priznanja. Dobio je nagradu za životno djelo Grada Ploča 2012. godine. Sudjelovao je u izvlačenju Židova iz okupiranog Sarajeva 1992. i 1993. godine, a priznanje za to mu je uručio pukovnik izraelske vojske Ben Sachar Samuel. Pokojni hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovao ga je 1998. godine Redom hrvatskog pletera.

MATE PRIMORAC