Katolička Dalmacija 947

Dubrovačka tribina građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj'

Dubrovačka tribina građanske inicijative 'Istina o Istanbulskoj'
Tribina je održana u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku

Tribina „Istina o Istanbulskoj“ održana je u srijedu, 29. studenoga u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Dubrovniku, a na tribini su govorili Ladislav Ilčić, predstavnik Glasa roditelja za djecu - GROZD i Ivana Marić, iz Centra za prirodno planiranje obitelji i članica Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije.

Moderatorica večeri bila je dr. sc. Vikica Vujica, voditeljica Ureda za brak i obitelj Dubrovačke biskupije, koja je uvodno kazala kako je poznat stav hrvatskih biskupa o Istanbulskoj konvenciji te potaknula na razmišljanje o ideološkoj kolonizaciji, o čemu i papa Franjo često govori.

Ilčić je uvodno predstavio nekoliko slučajeva koji su objavljeni i u medijima a koji pokazuju neke negativnosti koje društvu i pojedincu donosi rodna ideologija. „Kad nas neki napadaju ovih dana oni ignoriraju ove stvari koje se događaju“, kazao je. Istaknuo je da rodna teorija nije znanstveno potvrđena, ali unatoč tome ona se na mala vrata pokušava uvesti u društvo preko međunarodnog dokumenta koji govori o pozitivnim stvarima kao što je zaštita žena od nasilja.

Podrobnije je predstavio Istanbulsku konvenciju punim nazivom Konvencija Vijeća Europe o sprječavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, te objasnio pojmove spola i roda, koji se u okviru rodne teorije sada predstavljaju kao društveni konstrukt nevezan uz spol, te objasnio što je ono što je neprihvatljivo u toj konvenciji.

Iznio je stavove građanske inicijative „Istina o Istanbulskoj“ kojoj se pridružilo još dvadesetak kršćanskih udruga te zaključio kako se rodna ideologija želi uvesti u obrazovni sustav, sportsko i kulturno okruženje, slobodno vrijeme i u medije. Također je kazao kako je rodna ideologija postala političko pitanja, da se djecu i mlade zbunjuje izlaganjem toj ideologiji te da je jako važno da što više ljudi sazna pravu istinu o njoj.

Marić je govorila iz perspektive majke koja se bavi, uz ostalo, prenošenjem znanja o prirodnom planiranju obitelji. Upravo na temelju svega onoga što je naučila o ljudskom tijelu kazala je kako je u tijelu toliko stvari do u tančine savršeno posloženo i da to treba respektirati. Objasnila je i ulogu kromosoma y u određivanju spola osobe te dodala kako ljudska spolnost nije samo pitanje spolnih organa nego je ona utkana u cijelo tijelo i psihu osobe.

Nastavila je kako su razlike između ženskog i muškog mozga te druge razlike između percepcije i razmišljanja muškaraca i žena plod upravo te prirodne razlike uvjetovane hormonima. Dala je pregled razvojnih faza čovjeka te istaknula kako društvo mladim ljudima treba davati sigurnost i oslonac a ne stvarati nesigurnost oko toga kojeg su spola i unositi u njih nesigurnost.

„U biblijskim tekstovima o stvaranju čovjeka kao muškarca i žene želimo prepoznati Božji plan koji on ima s nama i zbog kojeg nas je stvorio. Ideja da čovjek odabire svoj rod a ne prihvaća svoj spol koji je dobio utječe na čovjekovu narav. On zapravo odlučuje ne prihvatiti spol kao dar od Boga, čime on niječe sliku Božju u sebi i odbacuje sve što mu je Bog dao“, kazala je Marić.

Nakon predavanja razvila se rasprava tijekom koje su sudionici iznosili svoja mišljenja i postavljali pitanja kako bi dobili dodatna objašnjenja o posljedicama eventualnog ratificiranja Istanbulske konvencije. Istaknuta je i važnost poštivanja svih osoba bez obzira na njihove spolne i rodne razlike, ma kako ih tumačili, i njihove posebnosti. Organizatori su skrenuli pozornost i na online peticiju koja se može potpisati.

Republika Hrvatska je Istanbulsku konvenciju potpisala 2012. godine, a do kraja godine Hrvatski sabor je treba (ne)ratificirati.

Misija / Angelina Tadić