Katolička Dalmacija 628

Hvarska bratovština Svetog Nikole bogatija za dva nova člana

Hvarska bratovština Svetog Nikole bogatija za dva nova člana
Bratimsko ruho odjenuli su Dominik Butorović i Teo Herceg

Bratovština Svetog Nikole iz katedralne župe sv. Stjepana I., pape i mučenika, u Hvaru bogatija je za dva nova člana. Tako su nedavno bratimsko ruho odjenuli Dominik Butorović i Teo Herceg, polaznici 3. razreda tamošnje osnovne škole.

Prema riječima tajnika te bratovštine hvarskoga vjeroučitelja Zorana Sansovića, udruga vjernika laika sada ima 88 bratima i 9 sestrima. Članstvo u toj poznatoj bratovštini grada Hvara prenosi se najčešće s koljena na koljeno. Ponekad su članovi i predstavnici triju naraštaja, poput djeda, sina i unuka. Važnost bratovština za grad i vjerski život katedralne župe često je isticao mjesni biskup Slobodan Štambuk koji je ponosan na sudjelovanje članova bratovštine u liturgijskim slavljima katedralne župe.

Godišnja skupština te bratovštine održava se svake godine uoči proslave blagdana sv. Nikole, nebeskog zaštitnika bratima i sestrima kojega posebno svečano slave. Na posljednjoj skupštini održanoj protekle godine izabrana je i nova uprava na mandatno razdoblje od tri godine kojom predsjeda katedralni župnik Mili Plenković. "Prethodnica" današnje bratovštine bila je bratovština Duha Svetoga koja je u prvome razdoblju djelovanja imala pokorničko obilježje.

misija / ika