Katolička Dalmacija 879

Don Edvard Punda: Dajmo hvalu Bogu za sve što nam daje

Don Edvard Punda: Dajmo hvalu Bogu za sve što nam daje
U župi sv. Nikole biskupa u Metkoviću koncelebriranu misu predslavio je dr. don Edvard Punda

Župa sv. Nikole biskupa u Metkoviću blagdan suzaštitnice - Gospu od Ružarija, tradicionalno proslavlja na Dan hrvatske neovisnosti, 8. listopada.

Slavljene su dvije mise, a središnju, kojoj je prethodila procesija, predvodio je dr. don Edvard Punda profesor na KBF-u i ravnatelj sjemeništa u Splitu. U koncelebraciji bili su župnik don Davor Bilandžić i župni vikar don Miroslav Rubić.

„Onaj tko želi sve za sebe, onaj tko misli da je sve njegovo vlasništvo, nužno sudi i ubija druge, miče sve koji su mu na putu, misli da je bolji od drugih… - to se događa ne nekome drugome, već svakome od nas svaki put kad tražimo svoje, kada se grčevito borimo za svoje, kada ne opraštamo, kada mislimo da smo bolji od drugih, mi smo zapravo oni koji ubijaju ljude - fizički ne - ubijamo ih egzistencijalno - ubijamo život u srcu.

Puno je lakše čitati Sveto pismo, ali prepoznati sebe koji smo sve uzurpirali kao da je naše i koji ne dajemo hvalu Bogu za sve što nam daje i koji znamo ubijati druge boreći se za svoje - i ne popuštamo puno puta ni u čemu, grčevito se držeći svoga - pronaći sebe u ovome, to je ozbiljan dar Božji, nadahnuće Duha Svetoga", rekao je dr. Punda.

„Blažena Djevica Marija ništa nije držala svojim, kažu neki sveci - čak ni Isusa Krista, držala ga je najviše svojim sigurno, ali znala je da je Njezino poslanje da ga dade drugima. Pjevali smo u Psalmu 'Veliča' - svemu daje hvalu Bogu, sebe drži neznatnom službenicom; Bog je onaj koji joj sve daje, koji je uzvisuje; i zato nam je Ona pokazatelj kakav je pravi kršćanski život!"

Ako imamo ovakav stav da nam sve dolazi od Boga, da se ne trebamo grčevito boriti za svoje, onda smo tek slobodni, možemo živjeti u miru, onda nas Bog oslobađa svih napasti - jer uvijek smo u napasti da mislimo da smo nešto zaslužili, napasti da mrmljamo Bogu na našu povijest, na događaje našeg života, na križ koji nam dolazi, da ne podnosimo svoj život, teškoće u svojoj obitelji, da ne podnosimo druge oko sebe. Njezin put pomaže nam da možemo Gospodinu zahvaljivati u svemu, ali sa sigurnošću da je naš život u Njegovim rukama, istaknuo je dr. Punda.

Ovaj blagdan vezan je uz događaj - bitku, kada se kršćanska vojska oduprla napadu turske vojske koja je htjela pokoriti kršćansku Europu, i ta pobjeda se sigurno pripisuje BDM, molitvom krunice. Bog dopušta grijeh, životne poteškoće, borbe - upravo kako bismo se više približili Njemu, kao bismo više tražili pomoć od Njega, pojasnio je dr. Punda i pozvao vjernike na važnost nevjerojatne pomoći molitve krunice - čije ponavljanje „Zdravo Marijo" itekako ima smisla, i premda nam misli ponekad odlutaju - dovode nas do Boga, dovode nas do poniznosti i spoznaje da smo slabi, da smo krhka bića. Svako srce Gospodin prihvaća po Srcu BDM, istaknuo je dr. Punda, uz želju „da nam ovaj blagdan bar malo pomogne da iskusimo Božju ljubav - da možemo ići s Blaženom Djevicom Marijom kroz sve ono što nas čeka u životu".

Trodnevicu za proslavu nebeske suzaštitnice župe predvodili su svećenici župe don Davor i don Miroslav, koji je predvodio i duhovnu obnovu za mlade drugog dana trodnevice. Na trodnevici su sudjelovali prvopričesnici i krizmanici, a u službu su primljeni i novi ministranti. Na uočnicu blagdana nakon mise održana je i marijanska procesija sa svijećama. Misna slavlja animirali su - dječji zbor, bend mladih i mješoviti župni zbor uz mandolinski sastav pod ravnanjem s. Marijane Cvitanović. Za klavijaturama je bila prof. Marija Maja Jerković.

misija / ika