Katolička Dalmacija 728

Relikvija tijela svetog Leopolda Mandića svečano dočekana u Dubrovniku

Relikvija tijela svetog Leopolda Mandića svečano dočekana u Dubrovniku
Fra Jure Šarčević, kapucinski provincijal, blagoslivlja Leopoldovo tijelo u Dubrovniku

Po povratku iz rodnog Herceg Novog prva postaja zaustavljanja relikvije tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića bio je Dubrovnik gdje je kombi vozilo sa sarkofagom stiglo u subotu, 16. rujna u večernjim satima.

Od naselja Hladnica sarkofag je u svečanoj procesiji oko 20 sati krenuo prema Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Gospinom polju gdje se okupilo mnoštvo svečevih štovatelja.

U procesiji su u pratnji sarkofaga bili talijanski kapucini među kojima i fra Flaviano Giovanni Gusella, rektor Svetišta sv. Leopolda Mandića u Padovi, članovi Croce Verdea koji cijelim hodočasničkim putem prate relikviju, zatim uime Dubrovačke biskupije mons. Toma Lučić, rektor crkve sv. Vlaha, potom gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije kojoj je sv. Leopold zaštitnik Nikola Dobroslavić, članovi Bratovštine sv. Vlaha, Dubrovački trombunjeri, gradski bratimi, redovnici, redovnice, vjernici.

Zvonila su zvona Gospe od Milosrđa, čula se pjesma zbora i vjernika koji su čekali pred svetištem ili su usput stajali pozdravljajući tako svečevo tijelo dok je prolazilo Liechtensteinovim putem. Pozdravljali su neraspadnutu relikviju svečeva tijela pokazujući na taj način ne, kako se katolike često krivo razumije i pogrešno u javnosti interpretira, štovanje mrtvoga tijela i fenomena njegove neraspadnutosti 75 godina nakon smrti, nego ljubav prema svecu čije je to tijelo i za kojeg vjernici vjeruju da je on i sada živ i da je u zajedništvu svetih s Bogom.

Svečani doček relikvije neraspadnutog tijela sv. Leopolda bio je ispred crkve Gospe od Milosrđa, a uvodni obred s kađenjem tijela i molitvom predvodio je fra Jure Šarčević, provincijal Hrvatske kapucinske provincije. Zbor svetišta pod vodstvom s. Celestine Jelčić otpjevao je prvu strofu iz himne sv. Leopoldu „Tebi slavu pjevamo", a nakon toga volonteri „Croce Verdea" unijeli su sarkofag sa svečevim tijelom na okićeni odar u crkvi Gospe od Milosrđa.

Pjesma je nastavljena te je uslijedila liturgija dočeka u crkvi tijekom koje je predvoditelj provincijal Šarčević pozdravio sve okupljene, a nazočni su bili i kotorski biskup mons. Ilija Janjić i dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

U prigodnoj homiliji provincijal Šarčević istaknuo je kako je Isus Krist lice Očeva milosrđa, na što je cijeli svijet podsjetila Godina milosrđa koju je bio proglasio papa Franjo, a čiji je sv. Leopold bio jedan od zaštitnika. Dodao je i kako nam je Bog u ovo naše vrijeme poslao „našeg sunarodnjaka i našeg zaštitnika" sv. Leopolda da nebrojenim dušama olakša breme života i oduševi ih za Krista.

Po završetku liturgije dočeka u crkvi je počeo mimohod vjernika koji su ulazili na glavna vrata crkve, obilazili u molitvi oko sarkofaga te dodirom iskazivali svoju ljubav i molbe svecu za zagovor. Uz sarkofag je postavljena počasna straža koja će se izmjenjivati, a čine je predstavnici redovnika i redovnica, župa, mladih, raznih crkvenih zajednica, civilnih udruga i institucija.

Tijekom noći u svetištu je organizirano bdjenje koje predvodi fra Mijo Šarčević, mladi kapucin iz Varaždina, a bdjenje završava nedjeljnom ranom misom u 4 sata. U nedjelju će u svetištu još biti mise u 7, 9 i 11 sati, a ispraćaj tijela predviđa se za 14 sati.

Oko stotinjak volontera je na raspolaganju hodočasnicima za njihove različite potrebe, a gradska komunalna poduzeća organizirala su sve potrebno za prihvat hodočasnika. Za sakrament ispovijedi vjernicima će tijekom 18-satnog boravka relikvije u Dubrovniku biti veći broj svećenika, a vjernici će kao uspomenu na ovaj događaj dobiti prigodnu sličicu.

Parking je na području Grada Dubrovnika u subotu i nedjelju besplatan kako bi svi koji žele doći i pomoliti se pored svečeva tijela mogli to bez problema učiniti. U nedjelju do 16 sati će sve će gradske autobusne linije biti besplatne, a vozit će i posebna linija.

Za sve one koji ne mogu doći a žele osjetiti dio atmosfere ovog hodočašća tijela sv. Leopolda dubrovački tjednik DuList organizirao je izravni prijenos slike iz svetišta putem web camere, a sve je dostupno i na mrežnoj stranici Dubrovačke biskupije i facebook stranici „Sveti Leopold u Dubrovniku". Ovaj prijenos počinje u 21 sati.

Nedjeljnu misu u 11 sati, koju će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić prenosit će Hrvatska televizija i Hrvatski radio.

misija / ika