Katolička Dalmacija 323

Gospa Velikog hrvatskog krsnog zavjeta proslavljena u Biskupiji kod Knina

Gospa Velikog hrvatskog krsnog zavjeta proslavljena u Biskupiji kod Knina
Mješoviti zbor župe Gospe od Zdravlja iz Splita u crkvi Naše Gospe u Biskupiji

Blagdan Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Biskupiji kod Knina svečano je proslavljen u subotu 9. rujna 2017. na misnome slavlju koje je predvodio visovački gvardijan fra Božo Duvnjak.

Svečano misno slavlje s Gospinim pralikom započelo je procesijom župljana i hodočasnika oko crkve posvećene Blaženoj Djevici Mariji (Našoj Gospi) koja se nalazi na ostacima starohrvatske bazilike sv. Marije i sv. Stjepana, na arheološkom lokalitetu Crkvina.

Tijekom mise pred oltarom je bio izložen trokutni zabat oltarne pregrade s najstarijim pralikom Majke Božje u hrvatskoj umjetnosti, koji se slavi kao Gospa Velikoga hrvatskog krsnog zavjeta.

Predvoditelj misnog slavlja fra Božo Duvnjak u propovijedi se osvrnuo najprije na značenje i važnost ovoga svetišta, povezujući ga s ostalim našim drevnim svetištima, napose s njihovim obljetnicama (u Solinu, Ninu, Rimu, Mariji Bistrici), a koje su odigrale veliku ulogu i ostavile neizbrisiv trag u novijoj hrvatskoj crkvenoj i nacionalnoj povijesti.

Naglasio je, među ostalim, ozbiljnost i odgovornost našega kršćanskoga trenutka, pozivajući nazočne na vjernost Bogu i život po vjeri koju su nam ostavili naši časni preci.

Liturgijsko pjevanje za vrijeme procesije i misnoga slavlja animirao je Mješoviti zbor župe Gospe od Zdravlja iz Splita pod ravnanjem fra Stipice Grgata i uz orguljsku pratnju s. Zorislave Radić.

Zahvaljujući kninskom gvardijanu i župniku fra Marku Duranu, nakon mise druženje se nastavilo u samostanskoj blagovaonici u Kninu​, izvijestio je protal splitskih franjevaca.

misija / ika